settings icon
share icon
Întrebare

Este bine să ai prietenii apropiate cu necredincioși?

Răspuns


Creștini fiind, trebuie să ne confruntăm constant cu ispitele și atacurile lumii din jurul nostru. Tot ceea ce vedem, citim, facem, auzim, punem în corpul nostru etc. ne afectează într-un fel. De aceea, pentru a menține o relație strânsă cu Dumnezeu, trebuie să lăsăm deoparte vechile noastre moduri de a face lucrurile - lucrurile pe care le vedem la televizor, vechile obiceiuri proaste (consumul excesiv de alcool, fumatul etc.), activitățile la care participăm și oamenii cu care ne petrecem timpul. Oamenii sunt împărțiți în doar două categorii: cei care aparțin lumii și conducătorului ei, Satan, și cei care Îi aparțin lui Dumnezeu (Fapte 26:18). Aceste două grupuri de oameni sunt descrise în termeni opuși pe tot parcursul Bibliei; de exemplu, cei din întuneric/cei din lumină; cei cu viață veșnică/cei cu moarte veșnică; cei care au pace cu Dumnezeu/cei care sunt în război cu El; cei care cred adevărul/cei care cred minciunile; cei de pe calea îngustă spre mântuire/cei de pe calea largă spre distrugere și multe altele. În mod clar, mesajul Scripturii este că credincioșii sunt complet diferiți de necredincioși, și din această perspectivă trebuie să discernem ce fel de prietenii putem avea cu adevărat cu necredincioșii.

Cartea Proverbele conține câteva versete înțelepte despre credincioșii care se împrietenesc cu cei necredincioși: "Cel neprihănit arată prietenului său calea cea bună, dar calea celor răi îi duce în rătăcire." (Proverbele 12:26) Ar trebui să stăm departe de oamenii nebuni (Proverbele 13:20, 14:7), de oamenii care își pierd ușor cumpătul (Proverbele 22:24) și de cei rebeli (Proverbele 24:21). Toate aceste lucruri îi reprezintă pe cei care nu au fost mântuiți. "Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. Căci ce legătură este între neprihănire și fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?" (2 Corinteni 6:14) 1 Corinteni 15:33 ne spune că o companie rea corupe caracterul bun. Necredincioșii sunt robii păcatului (Ioan 8:34), iar creștinii sunt robii lui Dumnezeu (1 Corinteni 7:22). Dacă ne implicăm profund (fie prin prietenie, fie printr-o relație romantică) cu cei necreștini, ne pregătim pentru tulburare. Aceasta poate (și face adesea) ca creștinul să se poticnească în umblarea sa, să cadă din nou într-o viață păcătoasă și, de asemenea, să-i îndepărteze pe alții de Dumnezeu (prin prezentarea greșită a lui Dumnezeu și a creștinismului). Un alt efect dăunător al apropierii de necredincioși este tendința noastră de a dilua adevărurile Scripturii, pentru a nu-i ofensa. Există adevăruri dificile în Cuvântul lui Dumnezeu, adevăruri precum judecata și iadul. Atunci când minimalizăm sau ignorăm aceste doctrine sau încercăm să le "îndulcim", în esență Îl facem pe Dumnezeu mincinos de dragul celor care sunt deja în mrejele lui Satan. Aceasta nu este evanghelizare.

Deși aceste relații apropiate nu sunt recomandate, nu înseamnă nici că trebuie să întoarcem capul și să-i ignorăm pe necredincioși. 2 Timotei 2:24-26 ne spune că, în calitate de slujitori ai Domnului, trebuie să fim buni și să nu ne certăm cu nimeni. Trebuie să-i învățăm cu blândețe pe cei care se opun adevărului și să avem răbdare cu oamenii dificili. Matei 5:16 ne spune: "Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri." Ar trebui să-i slujim pe cei necredincioși, pentru ca ei să-L vadă pe Dumnezeu prin noi și să se întoarcă la El în semn de laudă. Iacov 5:16 spune că există o mare putere în rugăciunea unei persoane neprihănite, așa că adu în fața lui Dumnezeu preocupările tale pentru cei necredincioși, iar El te va asculta.

Mulți oameni au fost salvați datorită rugăciunilor și slujirii creștinilor, așa că nu întoarce spatele necredincioșilor, dar orice fel de relație intimă cu un necredincios se poate transforma rapid și ușor într-o piedică în calea ta cu Hristos. Suntem chemați să îi evanghelizăm pe cei pierduți, nu să fim intimi cu ei. Nu este nimic greșit în a stabili prietenii de calitate cu necredincioșii, dar obiectivul principal al unei astfel de relații ar trebui să fie câștigarea lor pentru Hristos prin împărtășirea Evangheliei cu ei și prin demonstrarea puterii mântuitoare a lui Dumnezeu în propria noastră viață.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Este bine să ai prietenii apropiate cu necredincioși?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries