settings icon
share icon
Întrebare

Care e deosebirea dintre relația de prietenie și curtare?

Răspuns


Relația de prietenie și curtarea sunt două metode prin care să începi o relație cu cineva de sex opus. Cu toate că sunt necreștini care intră în relația de prietenie cu intenția de a avea o serie de relații fizice intime, pentru creștin acest lucru e de neacceptat și nu ar trebui să fie niciodată motivul prieteniei. Mulți creștini văd relația de prietenie ca fiind doar cu ceva mai mult decât o amiciție și mențin aspectul de amiciție până când cei doi sunt gata să se dedice unul altuia ca potențiali parteneri de căsnicie. În primul rând și cel mai important, relația de prietenie e un timp în care creștinul descoperă dacă potențialul lui partener de căsnicie e și el un credincios în Cristos. Biblia ne avertizează că credincioșii nu trebuie să se căsătorească cu necredincioșii, pentru că cei care trăiesc în lumină (ai lui Cristos) și cei care trăiesc în întuneric nu pot conviețui în armonie (2 Corinteni 6.14-15). Cum a fost afirmat anterior, în acest interval de timp trebuie să existe puțin contact fizic sau deloc, acesta fiind un lucru care trebuie să aștepte până la căsătorie (1 Corinteni 6.18-20).

În curtare, cei doi nu au niciun fel de contact fizic (nici atingeri, nici ținut de mâini, nici sărut) până la căsătorie. Mulți în cadrul unei relații de curtare nu vor petrece niciun timp împreună dacă membrii familiei, preferabil părinții, nu vor fi în preajmă de fiecare dată. Mai mult, cuplurile care se curtează afirmă deschis că intențiile lor sunt să vadă dacă cealaltă persoană e un partener potrivit de căsnicie. Cei care susțin curtarea afirmă că aceasta permite ca doi oameni să ajungă într-adevăr să se cunoască unul pe celălalt într-un cadru mai platonic, fără presiunea intimității fizice sau a emoțiilor care întunecă vederea.

Sunt probleme inerente în ambele cazuri. Pentru cei care aleg relația de prietenie, să petreci timp în singurătate împreună cu cineva de sex opus pe care îl consideri atractiv poate reprezenta o ispitire căreia e foarte greu să-i reziști. Cuplul creștin aflat în relația de prietenie trebuie să aibă stabilite granițe și să fie hotărât să nu le încalce. Dacă descoperă că e greu să facă acest lucru, trebuie să facă anumiți pași să se asigure că Cristos va fi întotdeauna onorat în timpul petrecut împreună și că păcatului nu i se oferă nicio șansă să stăpânească în relația lor. Cum e și în cazul cuplului care se curtează, părinții celor doi trebuie implicați în relație, ajungând să-l cunoască pe cel cu care se însoțește copilul lor și fiind o sursă de sfaturi și îndrumări înțelepte și care-i ajută pe cei doi să discearnă.

Modelul curtării își are propriile lui dificultăți. Cu toate că mulți susținători ai curtării o văd ca fiind singura opțiune de a găsi un partener, alții o consideră opresivă și cu un control excesiv. Mai mult, poate fi greu să găsești persoana „reală” în spatele imaginii publice arătate în fața întregii familii. Nimeni nu se comportă în cadrul unui grup la fel ca într-o relație unu la unu. Dacă cei doi dintr-un cuplu nu petrec niciodată timp singuri împreună, nu vor avea deloc acea ocazie de unu la unu să relaționeze și să ajungă să se cunoască unul pe celălalt într-o intimitate emoțională și spirituală. Mai mult, unele situații de curtare au dus aproape la „căsătorii aranjate” de părinți și au avut ca rezultat resentimente din partea unuia sau a ambilor tineri.

E important să ne amintim că nici relația de prietenie, nici curtarea nu e mandatată în Scriptură. La urma urmei, caracterul creștin și maturitatea spirituală a cuplului e mult mai importantă decât cum anume și când petrec timp împreună. Vorbind din punct de vedere scriptural, rezultatul procesului – bărbați și femei creștini, cu un caracter plin de evlavie care se căsătoresc și cresc familii pentru gloria lui Dumnezeu – e mult mai important decât metoda folosită pentru obținerea rezultatului. „Deci, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva, să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 10.31)

În cele din urmă, trebuie să fim atenți să evităm să credem că preferința personală a cuiva – relație de prietenie sau curtare – este „singura cale” și să nu-i privim de sus pe cei care aleg varianta opusă. La fel ca în toate lucrurile cu privire la care Biblia păstrează tăcerea, unitatea Trupului lui Cristos trebuie să fie de cea mai mare importanță în mintea noastră, indiferent de alegerile personale pe care alții le fac.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care e deosebirea dintre relația de prietenie și curtare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries