settings icon
share icon
Întrebare

Ce e prietenia adevărată potrivit Bibliei?

Răspuns


Domnul Isus Cristos ne-a dat definiția unui prieten adevărat: „Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi. Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ce vă poruncesc Eu. Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu.” (Ioan 15.13-15) Domnul Isus este exemplul absolut de prieten adevărat, pentru că Și-a dat viața pentru „prietenii” Lui. De asemenea, oricine poate deveni prietenul Lui încrezându-se în El ca Mântuitor personal, fiind născut din nou și primind viață nouă în El.

Există un exemplu de prietenie adevărată între David și fiul lui Saul Ionatan, care, în ciuda faptului că tatăl lui, Saul, îl urmărea pe David și încerca să îl omoare, a rămas alături de prietenul său. Vei găsi această istorisire în 1 Samuel, de la capitolul 18 la capitolul 20. Câteva pasaje pertinente sunt 1 Samuel 18.1-4, 19.4-7, 20.11-17, 41-42.

Cartea Proverbele e o altă sursă bună de înțelepciune în ceea ce privește prietenii. „Prietenul adevărat iubește oricând și în nenorocire ajunge ca un frate.” (Proverbele 17.17) „Cine își face mulți prieteni îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ține mai mult la tine decât un frate.” (Proverbele 18.24) Chestiunea aici e că pentru a avea un prieten, trebuie să fii un prieten. „Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioșia lui, dar sărutările unui vrăjmaș sunt mincinoase.” (Proverbele 27.6) „După cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul însuși îl face mai ager pe semenul său.” (Proverbele 27.17, NTLR)

Principiul prieteniei se găsește și în Amos. „Merg oare doi oameni împreună fără să fie învoiți?” (Amos 3.3) Prietenii sunt pe aceeași lungime de undă. Un prieten e cineva în care te poți încrede pe deplin. Un prieten e cineva pe care îl respecți și care te respectă, nu pe baza meritelor, ci pe baza gândirii asemănătoare.

În cele din urmă, definiția reală a unui prieten adevărat vine de la apostolul Pavel: „Pentru un om neprihănit cu greu ar muri cineva, dar pentru binefăcătorul lui poate că s-ar găsi cineva să moară. Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi.” (Romani 5.7-8) „Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi.” (Ioan 15.13) Asta e prietenia adevărată!

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e prietenia adevărată potrivit Bibliei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries