settings icon
share icon
Întrebare

Ce este premilenismul istoric?

Răspuns


Premilenismul istoric și cel dispensaționalist sunt două sisteme escatologice distincte. Iată câteva exemple de distincții între cele două:

• Premilenismul istoric ne învață că Biserica s-a aflat în previziunea profeției vechi-testamentare, în timp ce dispensaționalismul ne învață că Biserica aproape că nu e menționată de profeții Vechiului Testament.

• Premilenismul istoric ne învață că epoca prezentă a harului a fost prezisă în Vechiul testament. Dispensaționalismul susține că epoca din prezent nu a fost văzută dinainte în Vechiul Testament și, prin urmare, e o „mare paranteză” în istorie introdusă din cauză că evreii au respins Împărăția.

• Premilenismul istoric susține învățătura despre un mileniu de după a doua venire a lui Cristos, dar nu e preocupat prea mult de clasificarea altor epoci ale istoriei. De obicei, dispensaționalismul ne prezintă șapte diviziuni ale timpului. Epoca prezentă este cea de-a șasea dispensație; ultima va fi epoca milenară de după a doua venire.

• Premilenismul istoric e posttribulaționist; premilenismul dispensațional adoptă de obicei conceptul pretribulaționist.

Așadar, conceptul premilenist cu privire la vremurile sfârșitului e prezentat în două moduri distincte: premilenismul istoric și premilenismul dispensațional. Biblia conține multe profeții despre viitor, Noul Testament vorbind pe larg despre întoarcerea lui Isus pe pământ. Matei 24, mare parte din cartea Apocalipsa și 1 Tesaloniceni 4.16-18 sunt referințele cele mai remarcabile pentru a doua venire.

Premilenismul istoric a fost susținut de o mare majoritate a creștinilor în primele trei secole ale epocii creștine. Mulți dintre Părinții Bisericii cum sunt Irineu, Papias, Iustin Martirul, Tertulian, Ipolit și alții au prezentat în învățătura lor că va fi o Împărăție vizibilă a lui Dumnezeu pe pământ după întoarcerea lui Cristos. Premilenismul istoric arată că Anticrist va apărea pe pământ și atunci va începe un necaz de șapte ani. Apoi va avea loc Răpirea și apoi Isus și Biserica Lui Se vor întoarce pe pământ să domnească timp de o mie de ani. Cei credincioși vor petrece veșnicia în Noul Ierusalim.

Când creștinismul a devenit religia oficială a Romei în secolul IV, multe lucruri au început să se schimbe, inclusiv în privința acceptării premilenismului istoric. În curând amilenismul a devenit doctrina predominantă a Bisericii Romano-Catolice.

Unul dintre premileniștii istorici cei mai influenți a fost George Eldon Ladd, un erudit nou-testamentar evanghelic și profesor de exegeză și teologie a Noului Testament la Fuller Theological Seminary. Prin lucrarea lui Ladd premilenismul istoric a câștigat respect în mediul academic și popularitate între teologii evanghelici și reformați ai secolului XX. Printre alți premileniști istorici binecunoscuți se numără Walter Martin, John Warwick Montgomery; J. Barton Payne, Henry Alford, un erudit grec însemnat, și Theodor Zahn, un erudit neamț al Noului Testament.

Premilenismul istoric e un sistem escatologic care are susținere în comunitatea protestantă. În general, toate crezurile premileniste arată că necazul va fi urmat de 1.000 de ani de pace, când toți vor trăi sub autoritatea lui Cristos. După aceea, într-o bătălie scurtă finală, Satan va fi biruit definitiv. Plasarea Răpirii raportat la celelalte evenimente este una dintre principalele deosebiri între premilenismul istoric și premilenismul dispensaționalist.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este premilenismul istoric?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries