settings icon
share icon
Întrebare

Au creștinii autoritatea de a le porunci îngerilor?

Răspuns


Oamenii din ziua de azi sunt fascinați de conceptul și de studiul îngerilor, numit „angelologie". Îngerii sunt înfățișați în fel și chip, de la bijuterii și decorațiuni de Crăciun la filme și programe de televiziune. Mulți creștini cred, de asemenea, că au autoritate să le poruncească îngerilor să facă ce vor ei, în timp ce alții cred că le pot porunci îngerilor (și chiar demonilor) în Numele lui Isus.

Nu sunt cazuri în Scriptură în care oamenii le-au putut da porunci îngerilor, fie în numele lor, fie în Numele lui Isus. Nu există pasaje unde omul să aibă control peste lucrarea îngerilor. Știm că ei sunt ființe de un rang superior, de vreme ce Isus a trebuit să Se facă pe Sine „mai prejos decât îngerii", ca să Se nască și să sufere ca un om (Evrei 2.7-9, Psalmul 8.4).

Învățătura că credincioșii au control asupra îngerilor este falsă. Următoarele principii biblice arată că îngerii nu ascultă poruncile oamenilor:

• Moise relata despre copiii lui Israel, spunând: „Am strigat către Domnul, și El ne-a auzit glasul. A trimis un Înger și ne-a scos din Egipt." (Numeri 20.16) Israeliții nu i-au poruncit vreunui înger să vină la ei. Ei au apelat la Dumnezeu, sub comanda căruia acționează îngerii.

• Șadrac, Meșac și Abed-Nego au refuzat să se închine chipului lui Nebucadnețar (Daniel 3.17-18). Dumnezeu, în îndurarea Sa, „a trimis pe îngerul Său și i-a izbăvit pe slujitorii Săi" (Daniel 3.28). Cei trei evrei nu au chemat un înger al Domnului. Dumnezeu l-a trimis. Mai târziu, Dumnezeu „a trimis pe îngerul Său" să-l scape pe Daniel din gura leilor din groapă (Daniel 6.22).

• Biserica din Ierusalim se ruga pentru Petru când acesta era în închisoare (Fapte 12.5). Când Petru a fost eliberat, a mărturisit: „Acum văd cu adevărat că Domnul l-a trimis pe îngerul Său și m-a scăpat din mâna lui Irod și de la tot ce aștepta poporul iudeu." (Fapte 12.11) Creștinii care se rugau pentru Petru au fost atât de surprinși când acesta a venit la ușa lor, încât aproape că nu l-au lăsat să intre. Cu siguranță, ei nu îi porunciseră niciunui înger să-l elibereze.

Îngerii sunt numiți „sfinții îngeri" ai lui Dumnezeu, care împlinesc poruncile Lui, nu ale noastre (Matei 25.31, Apocalipsa 14.10).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Au creștinii autoritatea de a le porunci îngerilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries