settings icon
share icon
Întrebare

Ce este politeismul?

Răspuns


Politeismul este credinţa că există mulţi dumnezei. Separând cuvântul, „poli” vine de la cuvântul grecesc pentru „mulţi” şi „teism”, de la cuvântul grecesc pentru „dumnezeu”. Politeismul a fost probabil concepţia teistă dominantă în istoria omenirii. Cel mai binecunoscut exemplu de politeism din vremurile antice este mitologia greacă/romană (Zeus, Apolo, Afrodita, Poseidon etc.). Cel mai evident exemplu modern de politeism este hinduismul, care are peste 300 de milioane de zei. Cu toate că hinduismul este, în esenţă, panteist, el păstrează credinţa în mulţi zei. Este interesant de observat că, până şi în religiile politeiste, un zeu de obicei domneşte în mod suveran peste ceilalţi zei, de exemplu Zeus în mitologia greacă/romană şi Brahman în hinduism.

Unii susţin că Biblia, în Vechiul Testament, învaţă politeismul. Indiscutabil, câteva pasaje se referă la „dumnezei”, la plural (Exodul 20.3, Deuteronomul 10.17, 13.2, Psalmul 82.6, Daniel 2.47). Israelul din vechime a înţeles pe deplin că există un singur Dumnezeu adevărat, dar ei adesea nu au trăit ca şi când ar fi crezut că acel lucru este adevărat şi au căzut în mod repetat în idolatrie şi în închinarea la dumnezei străini. Prin urmare, ce trebuie să facem cu aceste pasaje şi cu altele care vorbesc despre mai mulţi dumnezei? Este important de remarcat că cuvântul ebraic elohim a fost folosit cu referire la singurul Dumnezeu adevărat şi la dumnezeii falşi/idoli. Aceasta a funcţionat aproape identic cu cuvântul englezesc pentru „dumnezeu” (în limba engleză, cuvântul „God” folosit pentru Dumnezeu are mai multe accepţiuni decât în limba română, n.tr.).

A descrie ceva ca fiind „dumnezeu” nu înseamnă să crezi că acel ceva este o fiinţă divină. Majoritatea pasajelor din Vechiul Testament care vorbesc despre dumnezei vorbesc despre dumnezei falşi, aceia care pretind că sunt dumnezei, dar care nu sunt. Acest concept este rezumat în 2 Împăraţi 19.18: „I-au aruncat în foc pe dumnezeii lor; dar ei nu erau dumnezei, ci erau lucrări făcute de mâna omului, erau lemn şi piatră; şi i-au nimicit.” Observaţi Psalmul 82.6-7: „Eu am zis: «Sunteţi ’dumnezei’, toţi sunteţi fii ai Celui Preaînalt.» Însă veţi muri ca nişte oameni, veţi cădea ca un domnitor oarecare.”

Biblia învaţă în mod clar împotriva politeismului. Deuteronomul 6.4 ne spune: „Ascultă, Israele! Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.” Psalmul 96.5 declară: „Căci toţi dumnezeii popoarelor sunt nişte idoli, dar Domnul a făcut cerurile.” Iacov 2.19 spune: „Tu crezi că Dumnezeu este unul, şi bine faci; dar şi dracii cred... şi se înfioară!” Este un singur Dumnezeu. Există dumnezei falşi şi unii care pretind că sunt dumnezei, dar există un singur Dumnezeu. English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este politeismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries