settings icon
share icon
Întrebare

Ce este pluralismul religios?

Răspuns


Pluralismul religios în general se referă la credința că două sau mai multe concepte religioase despre lume și viață sunt deopotrivă valide sau acceptabile. Mai mult decât simpla toleranță, pluralismul religios acceptă că sunt posibile mai multe căi către Dumnezeu sau către zei și de obicei e pus în contrast cu „exclusivismul”, ideea că există o singură religie adevărată sau fel de a-L cunoaște pe Dumnezeu.

Cu toate că pluralismul religios a existat cel puțin începând cu secolul al XVII-lea, conceptul a devenit mai popular din a doua jumătate a secolului al XX-lea în Europa de Vest și America de Nord. În mod specific, ideea de ecumenism religios (religiile conlucrând ca una singură) și mișcarea interconfesională recent popularizată au dus la o acceptare sporită a pluralismului religios în cultura populară.

Pluralismul e mai mult decât împărtășirea anumitor valori sau căderea de acord asupra anumitor chestiuni sociale. Și budiștii și creștinii sunt de acord că ajutorarea săracilor e importantă, dar un acord atât de mic nu e pluralism. Pluralismul presupune să dai crezare afirmațiilor contradictorii de adevăr și să accepți credințe diferite cu privire la Dumnezeu și salvare.

Pe lângă aceasta, două sau mai multe religii pot avea în comun anumite convingeri doctrinare, și totuși să rămână cu totul diferite ca sistem de credințe. De exemplu, musulmanii și creștinii sunt de acord că există un singur Dumnezeu, și totuși ambele religii Îl definesc pe Dumnezeu diferit și au și alte convingeri ireconciliabile.

Ce ne învață Biblia despre pluralismul religios? În primul rând, Biblia recunoaște un singur Dumnezeu (Deuteronomul 6.5). Prin urmare, pluralismul religios e incompatibil cu învățătura biblică, de vreme ce pluralismul acceptă mai multe feluri de a-L vedea pe Dumnezeu sau mai mulți zei.

În al doilea rând, Biblia ne învață exclusivismul prin faptul că există o singură cale de a-L cunoaște pe Dumnezeu – prin Isus Cristos. Ioan 14.6 menționează că Isus este Calea, Adevărul și Viața și că nimeni nu vine la Tatăl decât prin El. Apostolii au transmis în învățătura lor același mesaj, în Faptele Apostolilor 4.12: „În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiți.”

În al treilea rând, Biblia condamnă în mod frecvent alte religii pentru că urmează dumnezei care nu sunt reali. De exemplu, Iosua 23.16 spune: „Dacă veți călca legământul pe care vi l-a dat Domnul Dumnezeul vostru și dacă vă veți duce să slujiți altor dumnezei și să vă închinați înaintea lor, Domnul Se va aprinde de mânie împotriva voastră...”

Libertatea religioasă garantează că multiple religii se pot închina în pace, și creștinii apreciază o astfel de libertate, pentru că permite închinarea deschisă înaintea lui Dumnezeu. În contrast cu aceasta, pluralismul religios ne învață că mai multe religii sunt adevărate sau în mod egal valabile, lucru pe care Biblia îl respinge în mod clar. Încurajăm libertatea religioasă, dar în același timp transmitem învățătura Bibliei că „este un singur Dumnezeu și este un singur Mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Isus Cristos” (1 Timotei 2.5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este pluralismul religios?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries