settings icon
share icon
Întrebare

Când e potrivit să pleci de la o biserică?

Răspuns


Probabil că cel mai bun mod de a discerne dacă cineva are motive întemeiate să plece de la o biserică e să se întoarcă la lucrurile de temelie. Care e scopul bisericii? Biblia arată clar că Biserica trebuie să fie „stâlpul și temelia adevărului" (1 Timotei 3.15). Totul din structura bisericii, învățătura, închinarea, programele și activitățile trebuie să fie centrate în acest fapt. Pe lângă aceasta, biserica trebuie să-L recunoască pe Isus Cristos ca singurul ei Cap (Efeseni 1.22, 4.15, Coloseni 1.18) și să se supună Lui în toate lucrurile. În mod clar, aceste lucruri pot fi făcute numai când biserica se ține de Biblie ca fiind standardul și autoritatea sa. Din păcate, puține biserici din ziua de azi se potrivesc cu această descriere.

Credincioșii care simt dorința de a pleca de la o biserică trebuie să știe clar care sunt motivele. Dacă biserica nu proclamă adevărul sau nu dă învățătură din Biblie și nu-L cinstește pe Cristos, și în zonă există o altă biserică care face aceste lucruri, atunci există motive de a pleca din ea. Totuși, poate exista situația în care să stai și să lucrezi la a produce schimbări în bine. Suntem îndemnați să „luptăm pentru credința care a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna" (Iuda 1.3) Dacă cineva e convins puternic de nevoia de a mișca biserica într-o direcție mai bazată pe Scriptură și care să-L onoreze mai mult pe Cristos și poate face acest lucru într-o manieră iubitoare, atunci rămânerea în biserică ar părea să fie o variantă mai bună de acțiune.

Biblia nu evidențiază o procedură pentru cum să pleci de la o biserică. În zilele timpurii ale Bisericii, un credincios trebuia să se mute într-un alt oraș pentru a găsi o altă biserică. În unele locuri în ziua de azi, se pare că există o biserică la toate colțurile și, din păcate, mulți credincioși părăsesc o biserică pentru o alta din josul străzii, în loc să depună efort în orice problemă cu care s-ar confrunta. Iertarea, dragostea și unitatea trebuie să-i caracterizeze pe credincioși (Ioan 13.34-35, Coloseni 3.13, Ioan 17.21-23), nu amărăciunea și diviziunea (Efeseni 4.31-32).

Dacă un credincios se simte călăuzit să plece de la o biserică, e de maximă importanță să facă acest lucru într-un mod în care să nu cauzeze diviziuni sau controverse care nu sunt necesare (Proverbele 6.19, 1 Corinteni 1.10). În lipsa unei învățături biblice, cursul lucrurilor e clar și trebuie căutată o altă biserică. Totuși, nemulțumirea multor oameni cu privire la biserica lor se datorează lipsei lor de implicare în lucrările bisericii. E mult mai ușor să fii hrănit spiritual de biserică atunci când participi în mod activ la „hrănirea" altora. Scopul bisericii e arătat clar în Efeseni 4.11-14. Îngăduie-i acestui pasaj să-ți fie ghid în alegerea și găsirea unei biserici.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Când e potrivit să pleci de la o biserică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries