settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre planificarea familială?

Răspuns


Planificarea familială este practica de a controla cât de mulți copii se nasc într-o familie, controlând inclusiv numărul de ani dintre nașteri, prin mijloace de contracepție artificială, sterilizare voluntară, tratamentul infertilității involuntare, Planificarea Naturală Familială sau alte metode care fie să împiedice, fie să faciliteze sarcina. Motivele pentru care se dorește acest tip de control variază de la familie la familie și pot fi influențate de mulți factori, cum sunt alegerile privitoare la carieră, problemele relaționale, situația financiară, dizabilitățile fizice, situația de trai etc.

Pentru că opțiunile moderne de control al sarcinii și de fertilitate nu erau disponibile în vremurile Bibliei, Scriptura păstrează tăcerea în privința folosirii acestor metode fie pentru a preveni, fie pentru a facilita sarcina. Împiedicarea sarcinii în scopul planificării familiale, temporar sau permanent, e un act neutru și nu e considerat păcătos. Încercarea variantelor de tratament pentru infertilitate este, de asemenea, un act neutru, nu păcătos. Totuși, soțul și soția trebuie să cadă de acord referitor la orice decizie în privința unor viitori copii.

Deși nu e deloc greșit ca un cuplu căsătorit să planifice viitorul familiei lor, ei trebuie să accepte că voia lui Dumnezeu nu poate fi răsturnată. Nu găsim nicăieri în Biblie afirmația că fiecare cuplu căsătorit trebuie să aibă copii, însă suveranitatea lui Dumnezeu va uzurpa planurile unui cuplu, indiferent ce precauții își iau. Proverbele 16.9 spune: „Inima omului se gândește pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă pașii.” Dacă voia lui Dumnezeu este de a aduce un copil în viața unui cuplu, eforturile contraceptive nu Îi vor sta în cale. Dacă un cuplu întreține rapoarte sexuale, cu sau fără mijloace contraceptive, trebuie să fie pregătiți pentru posibilitatea unei sarcini.

Dacă o femeie rămâne însărcinată neașteptat sau nedorit, sarcina trebuie lăsată să ajungă la termen. Avortul sau pilulele contraceptive de urgență nu sunt o formă permisă de control al sarcinii, pentru că avortul și pilula de a doua zi acționează postconcepție, ducând la moartea unei ființe umane. Dumnezeu cunoaște fiecare persoană înainte de crearea ei și cu dragoste formează trupul în pântece (Ieremia 1.5, Psalmul 139.13-16). Există multe opțiuni, inclusiv adopția, care le stau la dispoziție celor care nu doresc să păstreze un copil.

Copiii sunt un dar de la Domnul (Psalmul 127.3-4), dar aduc cu ei o mare responsabilitate pentru părinți. Dacă un cuplu căsătorit hotărăște că nu e gata încă să aibă copii sau dacă cei doi doresc să planifice ca timp sarcinile, ca să aibă loc la un anumit număr de ani distanță, sunt liberi să ia această decizie. Prin rugăciune și discuții, un soț și o soție își pot planifica cu înțelepciune viitorul și viitorul copiilor cu care e posibil să-i binecuvânteze Dumnezeu (Proverbele 16.3, 21.5, Iacov 1.5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre planificarea familială?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries