settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația unui scăunel în Biblie?

Răspuns


Un taburet este o piesă de mobilier modestă. Este rareori scump sau elegant și este adesea trecut cu vederea. Se folosește ca loc de odihnă pentru picioare, așa că un scăunel nu este considerat la fel de valoros ca o canapea, un birou sau un fotoliu. În Matei 5:35, Isus S-a referit la pământ ca fiind "aşternutul picioarelor Lui". În Isaia 66:1, Domnul spune: "Cerul este scaunul Meu de domnie şi pământul este aşternutul picioarelor Mele". Dumnezeu a folosit această metaforă pentru a ne ajuta să înțelegem cât de mare este El și cât de neînsemnați suntem noi în comparație cu El. Dacă întreaga noastră planetă nu este altceva decât un scăunel pentru odihna picioarelor pentru Creatorul nostru, cât de mici suntem noi în acest mare univers?

În vremurile biblice, a fi la picioarele cuiva sau a trebui să atingi picioarele cuiva era un lucru dezonorant. Picioarele erau murdare, iar curățarea lor era treaba celui mai umil servitor. A fi într-un loc aproape de picioarele cuiva - lângă un scăunel, de exemplu - era umilitor. De aceea a fost atât de surprinzător când Isus le-a spălat picioarele ucenicilor (Ioan 13:4-5).

Mai multe locuri din Scriptură fac referire la un asemenea scăunel ca la un loc al umilinței. Evrei 1:13 și 10:13 citează Psalmul 110:1, în care Tatăl Îi spune Fiului: "Șezi la dreapta Mea până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale." A fi un scăunel pentru picioarele cuiva înseamnă a fi într-un loc de inferioritate. Echipele sportive și alte persoane implicate în competiții folosesc expresii înrudite, cum ar fi "O să vă călcăm în picioare!" Dumnezeu spune că, în ciuda a tot ceea ce a suferit Hristos pe pământ, El Îl va face victorios asupra dușmanilor Săi - îi va face scăunelul (așternutul) picioarelor Sale. Cei care L-au batjocorit și L-au scuipat pe Isus în timp ce L-au răstignit se vor pleca într-o zi în închinare. Toți cei care Îl resping astăzi pe Isus și lucrează împotriva scopurilor Sale vor fi într-o zi umiliți la picioarele Sale (Filipeni 2:9-11; 1 Corinteni 15:25).

În Iacov 2:3 se vorbește de asemenea de un scăunel. Iacov îi mustră pe cei care dau dovadă de favoritism, așezându-i pe cei bogați în cele mai bune locuri, în timp ce le spune celor săraci să "Şezi jos la picioarele mele!" (Textul original face referire la a ședea pe un scaunel pentru picioare). Credincioșii nu ar trebui să facă deosebire între oameni. Săracii dintr-o congregație bisericească ar trebui să aibă un statut egal cu cei bogați. Nu ar trebui să existe o ierarhie a "celor mai bune locuri" și a "scăunelelor". Toată lumea se află la același nivel în fața lui Dumnezeu.

În Biblie, un scăunel este un simbol al umilinței, al smereniei și al lipsei de importanță. El semnifică faptul că cel care folosește scăunelul este cu mult superior scăunelului însuși. Este uimitor faptul că, deși Dumnezeu numește pământul scăunelul Său, totuși S-a umilit și a luat trup omenesc pentru a deveni Unul care a trăit pe acel scăunel. Și El cere acest tip de blândețe și umilință la fiecare dintre urmașii Săi (Filipeni 2:5-11).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația unui scăunel în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries