settings icon
share icon
Întrebare

Ce a vrut să spună Isus când a spus să nu arunci mărgăritarele tale înaintea porcilor (Matei 7:6)?

Răspuns


"Să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor" este o parte din Predica de pe Munte și, pentru a-i înțelege sensul, trebuie să înțelegem contextul și locul în care se află în cadrul predicii. Hristos tocmai terminase de instruit mulțimea cu privire la judecată și mustrare: "Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura." (Matei 7:1-2) și "Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău." (Matei 7:5). Apoi, în versetul 6, Hristos temperează aceste avertismente și ne arată deosebirea dintre "judecată" și "discernământ". Nu trebuie să fim judecători ipocriți, însă trebuie să fim capabili să discernem porcii, ca nu cumva să ne aruncăm mărgăritarele înaintea lor.

Înainte de a spune "Nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor", Isus spune "Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte". O analogie care menționează câinii este folosită și în Proverbe: "Cum se întoarce câinele la ce a vărsat, aşa se întoarce nebunul la nebunia lui." (Proverbe 26:11) O dublă referire la porci și câini se găsește și în 2 Petru 2:22: "Cu ei [învățătorii falși] s-a întâmplat ce spune zicala adevărată: «Câinele s-a întors la ce vărsase» şi «scroafa spălată s-a întors să se tăvălească iarăşi în mocirlă»." În predica Sa, Isus folosește câinii și porcii ca fiind reprezentativi pentru cei care ar ridiculiza, ar respinge și ar batjocori Evanghelia odată ce aceasta le este prezentată. Noi nu trebuie să le prezentăm Evanghelia lui Isus Hristos celor care nu au alt scop decât să o calce în picioare și să se întoarcă la propriile lor căi rele. A împărtăși în mod repetat Evanghelia cu cineva care Îl batjocorește și Îl ridiculizează continuu pe Hristos este ca și cum am arunca niște mărgăritare înaintea porcilor. Putem identifica astfel de oameni prin discernământ, care le este dat într-o oarecare măsură tuturor creștinilor (1 Corinteni 2:15-16).

Porunca de a nu-ți arunca mărgăritarele înaintea porcilor nu înseamnă că trebuie să ne abținem de la predicarea Evangheliei. Isus Însuși a mâncat cu păcătoșii și vameșii și i-a învățat (Matei 9:10). În esență, învățătura din Matei 7:6 este aceeași pe care Isus le-a dat-o apostolilor Săi când a spus: "Dacă nu vă va primi cineva, nici nu va asculta cuvintele voastre, să ieşiţi din casa sau din cetatea aceea şi să scuturaţi praful de pe picioarele voastre." (Matei 10:14) Trebuie să împărtășim Evanghelia, dar, atunci când devine evident că Evanghelia nu este bine primită, trebuie să plecăm mai departe. Suntem responsabili să împărtășim Vestea bună; dar nu suntem responsabili pentru răspunsul oamenilor la Vestea bună. Porcii nu apreciază mărgăritarele, iar unii oameni nu apreciază ceea ce a făcut Hristos pentru ei. Treaba noastră nu este să forțăm convertiri sau să le băgăm Evanghelia pe gât oamenilor; nu are sens să predicăm valoarea mărgăritarelor la porci. Instrucțiunea lui Isus către apostolii Săi cu privire la modul în care trebuie să gestioneze respingerea a fost pur și simplu să meargă în altă parte. Există alți oameni care au nevoie să audă Evanghelia, iar aceștia sunt gata să o audă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce a vrut să spună Isus când a spus să nu arunci mărgăritarele tale înaintea porcilor (Matei 7:6)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries