settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre pedeapsa cu moartea / pedeapsa capitală?

Răspuns


Conform Vechiului Testament, legea prevedea pedeapsa cu moartea pentru diverse fapte, cum ar fi: crimă (Exod 21:12), răpire (Exod 21:16), violenţă (Exod 22:19); adulter (Levitic 20:10); homosexualitate (Levitic 20:13), a fi un profet fals (Deuteronom 13:5), prostituţie şi viol (Deuteronom 22:4), şi alte câteva crime. Cu toate astea, Dumnezeu adesea a arătat milă atunci când pedeapsa cu moartea se cuvenea a fi aplicată. David a comis adulter şi crimă, şi totuşi Dumnezeu nu a cerut ca viaţa lui să fie luată (2 Samuel 11:1-5, 14-17; 2 Samuel 12:13). În final, fiecare şi orice păcat pe care-l săvârşim ar trebui să ne aducă pedeapsa cu moartea (Romani 6:23). Din fericire, Dumnezeu şi-a arătat dragostea faţă de noi prin a nu ne condamna (Romani 5:8).

Când fariseii au adus la Iisus o femeie care a fost prinsă săvârşind adulter şi L-au întrebat dacă ar trebui omorâtă cu pietre, Iisus a răspuns "Cine cintre voi este fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra în ea" (Ioan 8:7). Acest lucru nu ar trebui folosit pentru a spune că Iisus a respins pedeapsa capitală în toate situaţiile. În acest caz, Iisus doar a vrut să arate ipocrizia fariseilor. Fariseii au vrut să-L păcălească pe Domnul Iisus să încalce Legea Vechiului Testament...lor chiar nu le păsa de femeia care ar fi fost omorâtă cu pietre (unde era bărbatul cu care a fost prinsă în adulter?). Dumnezeu a fost Cel care a instituit pedepsa capitală: “Dacă varsă cineva sângele omului, şi sângele lui să fie vărsat de om; căci Dumnezeu a făcut pe om după chipul Lui” (Geneza 9:6). În unele situaţii, Iisus ar aproba pedeapsa capitală. De asemenea, Domnul Iisus a arătat milă atunci când pedeapsa capitală era meritată (Ioan 8:1-11). În mod cert, apostolul Pavel a recunoscut puterea guvernului de a institui pedeapsa capitală acolo unde este cazul (Romani 13:1-5).

Aşadar, în esenţă, ne-am întors de unde am plecat. Da, Dumnezeu permite pedeapsa capitală. Dar în acelaşi timp, Dumnezeu nu cere întotdeauna pedeapsa cu moartea atunci când ea este meritată. Atunci, care ar trebui să fie punctul de vedere creştin cu privire la pedeapsa cu moartea? În primul rând, trebuie să ne amintim că Dumnezeu a instituit pedeapsa capitală în Cuvântul Său; de aceea, ar fi o îngâmfare din partea noastră să gândim că am putea institui un standard mai înalt decât El sau că am putea fi mai miloşi decât El. Standardul lui Dumnezeu este cel mai înalt posibil din moment ce El este perfect. Acest standard nu se aplică numai cu privire la noi ci şi la El însuşi. De aceea, El ne iubeşte şi are milă faţă de noi cu o măsură infinită. De asemenea, vedem că El se mânie cu o măsură infinită, şi totul este păstrat într-un echilibru perfect.

În al doilea rând, trebuie să recunoaştem că Dumnezeu a dat autoritate guvernului de a determina când este necesară pedeapsa capitală (Geneza 9:6; Romani 13:1-7). Este nebiblic să gândim că Dumnezeu se opune pedepsei capitale în toate cazurile. Creştinii nu ar trebui niciodată se bucure când pedeapsa capitală este aplicată, dar în acelaşi timp, creştinii nu ar trebui să se lupte împotriva dreptului guvernului de a executa făptaşii celor mai rele crime.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre pedeapsa cu moartea / pedeapsa capitală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries