settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt etapele sau paşii către mântuire?

Răspuns


Mulţi oameni sunt în căutarea “paşilor către mântuire”. Oamenilor le place ideea unui manual de ghidare care să aibă 5 paşi care, odată urmaţi, să se finalizeze cu mântuirea. Un astfel de exemplu este religia islamică, unde există conceptul celor 5 stâlpi. Conform islamismului, dacă un credincios musulman este supus celor 5 stâlpi, mântuirea va fi obţinută. Întrucât această idee a unui proces de mântuire pas-cu-pas este atrăgătoare, multe persoane din creştinism fac greşeala de a prezenta mântuirea ca fiind rezultatul unui proces etapizat, în paşi. Catolicismul are cele 7 sacramente. Diverse denominaţii creştine adaugă botezul, mărturia publică, întoarcerea de la păcat, vorbirea în limbi etc., prezentându-le ca etape în mântuire. Însă Biblia prezintă un singur pas către mântuire. Atunci când gardianul din Filipi l-a întrebat pe apostolul Pavel “ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?”, acesta i-a răspuns: “crede în Domnul Iisus Hristos şi vei fi mântuit” (Faptele Apostolilor 16:30-31).

Credinţa în Iisus Hristos ca şi Mântuitor este singurul “pas” către mântuire. Mesajul Bibliei este foarte clar. Cu toţii am păcătuit împotriva lui Dumnezeu (Romani 3:23). Din cauza păcatului nostru, noi merităm să fim separaţi pentru toată veşnicia de Dumnezeu, în iad (Romani 6:23). Dar datorită dragostei Lui pentru noi (Ioan 3:16), Dumnezeu a luat formă umană şi a murit în locul nostru, luând asupra Lui pedeapsa pe care noi o meritam (Romani 5:8; 2 Corinteni 5:21). Dumnezeu promite iertarea păcatelor şi viaţa veşnică tuturor care Îl primesc, prin credinţă, pe Iisus Hristos ca Mântuitor (Ioan 1:12; 3:16; 5:24; Faptele Apostolilor 16:31).

Mântuirea nu constă în anumite etape pe care trebuie să le parcurgă omul pentru a câştiga mântuirea prin meritele sale. Da, creştinii trebuie să se boteze. Da, creştinii trebuie să Îl mărturisească pe Hristos ca Mântuitor. Da, creştinii trebuie să abandoneze păcatul. Da, creştinii trebuie să îşi dedice vieţile slujirii şi supunerii lor faţă de Dumnezeu. Totuşi, acestea nu sunt etape sau paşi către mântuire. Ele sunt rezultatul mântuirii. Din cauza păcatelor noastre, noi nu suntem în măsură în nici un fel să ne câştigăm mântuirea. Putem să urmăm 1000 de paşi, şi tot n-ar fi suficient. Iată de ce a trebuit ca Iisus Hristos să moară în locul nostru. Noi suntem absolut incapabili să plătim pentru păcatele noastre înaintea lui Dumnezeu sau să ne curăţăm singuri de păcat. Numai Dumnezeu ar putea să aducă mântuirea, şi exact acest lucru l-a făcut. Dumnezeu Însuşi a parcurs “etapele” şi astfel El oferă mântuirea oricăruia o acceptă ca venind de la El.

Mântuirea şi iertarea păcatelor nu constă în urmarea unor anumite etape sau paşi. Ci constă în a-L primi pe Iisus Hristos ca Mântuitor şi în a recunoaşte că El a făcut totul în locul nostru. Dumnezeu cere un singur lucru de la noi —să Îl primim pe Iisus Hristos ca Mântuitor şi să ne încredem doar în El ca şi cale a mântuirii. Iată ceea ce face distincţia între credinţa creştină şi toate celelalte religii din întreaga lume, unde fiecare dintre ele are câte o listă de paşi care trebuie urmaţi pentru a câştiga astfel mântuirea. Credinţa creştină recunoaşte că Dumnezeu a făcut totul în locul credinciosului, şi doar ne cheamă să Îl primim pe El ca Mântuitor prin credinţă.

Ai luat decizia de a-L accepta pe Hristos ca Mântuitor al tău ca urmare a ceea ce ai citit mai sus? Dacă da, apasă pe butonul "Astăzi L-am primit pe Hristos", de mai jos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt etapele sau paşii către mântuire?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries