settings icon
share icon
Întrebare

E importantă părtășia în familie?

Răspuns


Părtășia în familie este de importanță vitală pentru ca viața noastră spirituală să treacă dincolo de zidurile bisericii și într-o credință activă, înfloritoare. Dar ce înseamnă să avem părtășie în familie?

Părtășia în familie înseamnă un timp pus deoparte în care soțul și soția sau părinții și copiii se așează, citesc Biblia și se roagă împreună. E un timp destinat zidirii fiecărui individ în parte și stabilirii unui simțământ al unității și al unei direcții în cadrul familiei.

E important să fim hotărâți în privința timpului de părtășie și să dezvoltăm o cultură familială în jurul acestui obicei. Părtășia în familie poate iniția relații profunde cu copiii și să extindă oportunitățile de a ne ruga împreună cu ei și pentru ei. Cu toate că poate fi necesară o schimbare în felul în care familia își petrece timpul, programarea timpului de părtășie în familie poate aduce dividende eterne în creșterea și moștenirea spirituală a familiei.

Dacă noi, ca părinți, nu am instituit o disciplină a părtășiei în viața noastră în primul rând, timpul de părtășie cu familia poate părea stânjenitor și copleșitor. Însă dorința de a începe să avem un timp personal de părtășie poate deveni un model pentru copiii noștri, în timp ce căutăm în mod activ o relație cu Dumnezeul cel viu. Angajamentul personal de a citi Biblia și a ne ruga spune multe despre importanța pe care noi, ca părinți, o acordăm proprie dezvoltări spirituale. Dacă e ceva în care creștem împreună cu copiii noștri, atunci ne stă în față un parcurs minunat. Cheia e transparența și perseverența.

Scopul este să creștem copii care să-I rămână dedicați lui Dumnezeu ca adulți. Dorința noastră este de a crește copii care folosesc rugăciunea, Cuvântul lui Dumnezeu și nucleul solid reprezentat de familie, prieteni și comunitatea bisericească în a-i ghida în luarea deciziilor, în stabilirea scopurilor în viață și în relațiile lor.

Dumnezeu i-a dat națiunii lui Israel următoarea instrucțiune: „Și poruncile acestea, pe care ți le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula.” (Deuteronomul 6.6-7) În Efeseni 6.4, creștinilor li se spune: „Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.” E limpede că părinții trebuie să-și învețe copiii despre Dumnezeu și căile Lui. Petrecerea unui timp cu Dumnezeu împreună ca familie, prin rugăciune și citirea Bibliei, este o modalitate extraordinară de a face acest lucru. Prin părtășia în familie, nu doar că îi învățăm pe copii, ci prezentăm modelul unor comportamente care susțin creșterea spirituală. De multe ori, când îi învățăm pe copii vedem că suntem și noi provocați în credință. Părtășia în familie e bună pentru creșterea spirituală a întregii familii.

În timpul de părtășie în familie, concentrați-vă atenția asupra dezvoltării caracterului. Folosiți pasaje relevante pentru situațiile sau nevoile din familie. Acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă că Biblia se aplică în viața noastră de zi cu zi din secolul al XXI-lea. De asemenea, îi ajută să vadă că Dumnezeu este un Tată preocupat și iubitor, care dorește o relație personală cu ei și că El e prezent, gata să ofere înțelepciune și călăuzire pentru viața lor.

Pe măsură ce copiii cresc, e de ajutor să legăm doctrina și teologia de experiența vieții. Comparațiile cu alte sisteme de credință îi ajută să-și dezvolte capacitățile analitice de care vor avea nevoie pe măsură ce ei și credința lor se maturizează.

Pe lângă obiceiul stabilit de părtășie în familie, fii atent la momentele de învățare pe care Dumnezeu ți le pune înainte. Astfel de momente sunt rare, prețioase și nu sunt programabile. Dățile în care copilul tău pune o întrebare sau face o observație sunt ocazii în care să împărtășești cu el despre dragostea și grija pe care i le poartă Dumnezeu. Probabil că nu vei avea toate răspunsurile pe moment, dar îl poți asigura pe copil că a fost auzit, întrebările lui sunt importante și că veți cerceta împreună subiectul. Lucrul acesta deschide ușa pentru conversație și devine o reprezentare reală, pe viu a chemării noastre din Efeseni 6.4.

Părtășia în familie poate fi parte dintr-o minunată umblare împreună cu Dumnezeu. Poate cultiva o atmosferă care le permite copiilor să înflorească, mai ales când se adaugă la susținerea și hrănirea din partea unei comunități mai mari de credincioși.

Părtășia în familie e un factor-cheie pentru binecuvântarea din Iacov 1.25: „Dar cine [inclusiv familiile!] își va adânci privirile în legea desăvârșită, care este legea slobozeniei, și va stărui în ea, nu ca un ascultător uituc, ci ca un împlinitor cu fapta, va fi fericit în lucrarea lui.”

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

E importantă părtășia în familie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries