settings icon
share icon
Întrebare

Este papa, sau viitorul papă, Anticristul?

Răspuns


Sunt multe speculații cu privire la identitatea Anticristului. Una dintre cele mai frecvente „victime" ale speculației este Papa Bisericii Catolice. În zilele Reformei Protestante, Martin Luther și ceilalți reformatori au fost convinși că Papa acelui timp era Anticristul. Până la moartea lui, Papa Ioan Paul al Doilea a fost identificat în mod obișnuit ca fiind Anticristul. Actualul Papă, Benedict al XVI-lea, este în aceeași măsură o țintă binecunoscută. De ce se întâmplă acest lucru? Există ceva în Biblie care să indice că Papa va fi Anticristul?

Speculația cu privire la Papă ca fiind posibil Anticristul gravitează în principal în jurul versetului din Apocalipsa 17.9. Descriind vremurile rele ale sfârșitului simbolizate de o femeie care călărește pe o fiară, Apocalipsa 17.9 declară: „Aici este mintea plină de înțelepciune. – Cele șapte capete sunt șapte munți pe care șade femeia." În vremurile antice, Roma era cunoscută ca „orașul celor șapte coline", pentru că, în jurul orașului, sunt șapte dealuri proeminente. Așadar, urmând acest fir al logicii, putem ști că, într-un fel, are legătură cu Roma. Astfel, dacă sistemul diabolic din vremurile sfârșitului este oarecum asociat cu Roma – nu durează mult până să vedem o posibilă legătură cu Biserica Catolică, care își are sediul în Roma. Numeroase pasaje din Biblie descriu un „Anticrist" care va conduce o mișcare împotriva lui Cristos în vremurile din urmă (Daniel 9.27, 2 Tesaloniceni 2.3-4, Apocalipsa 13.5-8). Așadar, dacă sistemul mondial diavolesc din vremurile sfârșitului își are sediul în Roma și e condus de un individ – Papa e un posibil candidat.

Totuși, mulți comentatori ai Bibliei spun că femeia nu poate fi Biserica Catolică și cele șapte dealuri nu pot face referire la Roma. Ei citează faptul că Apocalipsa 17-18 identifică în mod clar femeia care călărește pe fiară ca fiind orașul Babilon. (Astăzi, cunoaștem orașul Babilon sub un alt nume – Bagdad.) Pe lângă aceasta, versetul 10 afirmă în mod clar că cele șapte dealuri simbolizează șapte împărați, dintre care cinci „au căzut, unul este, celălalt n-a venit încă". În mod clar, acest lucru nu se poate referi la cele șapte dealuri ale Romei. În schimb, este o referire la șapte imperii mondiale, conduse de șapte împărați. În timpul Apocalipsei, cinci imperii mondiale veniseră și trecuseră – Egiptul, Asiria, Babilonul, Medo-Persia și Grecia – unul (Roma) exista și unul (imperiul mondial al lui Anticrist) nu venise încă.

Oricine s-ar dovedi a fi Anticristul, este important să fim atenționați cu privire la venirea lui și să învățăm să-l recunoaștem pe el și pe toți cei care au duhul lui. 1 Ioan 4.2-3 ne spune cum să identificăm duhul lui Anticrist. „Duhul lui Dumnezeu să-L cunoașteți după aceasta: Orice duh care mărturisește că Isus Cristos a venit în trup este de la Dumnezeu; și orice duh care nu mărturisește pe Isus nu este de la Dumnezeu." Papa actual, Benedict al XVI-lea, Îl recunoaște pe Isus ca fiind de la Dumnezeu și ca venind în trup (vezi 1 Ioan 4.2). Cu toate că nu suntem de acord cu Papa Benedict al XVI-lea în multe domenii ale doctrinei catolice, punctul lui de vedere cu privire la Isus Cristos este biblic. Prin urmare, e greu de crezut că Papa Benedict al XVI-lea e Anticristul. Cu toate că credem că e posibil ca un Papă să fie Anticristul, Biblia nu oferă informație specifică suficientă încât lucrul acesta să fie dogmatic. Un papă viitor poate fi foarte bine Anticristul sau poate prorocul lui mincinos (Apocalipsa 13.11-17). Dacă va fi așa, acest Papă din viitor va fi identificat printr-o negare a faptului că Isus a venit în trup.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este papa, sau viitorul papă, Anticristul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries