settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un legământ de sare?

Răspuns


Sarea este mai mult decât ceea ce se vede la papilele gustative. Sarea a fost folosită în multe culturi ca un bun valoros. Cuvântul salariu provine dintr-un cuvânt antic care înseamnă "bani de sare", referindu-se la alocația unui soldat roman pentru cumpărarea de sare. Cineva care își câștigă salariul se spune în continuare că "își merită sarea". Sarea a fost folosită și pentru a exprima promisiuni și prietenie între oameni. A fost chiar considerată de greci ca fiind divină. Astăzi, în multe culturi arabe, dacă doi bărbați iau sare împreună, ei jură să se protejeze unul pe celălalt - chiar dacă anterior au fost dușmani. În unele culturi, oamenii își aruncă sarea pe umeri atunci când fac o promisiune. Cine ar fi crezut că clorura de sodiu este atât de importantă?

În lumea antică, ingerarea sării era o modalitate de a face un acord obligatoriu din punct de vedere juridic. Dacă două părți încheiau un acord, ele mâncau sare împreună în prezența martorilor, iar acest act le întărea contractul. Cuvântarea regelui Abia din 2 Cronici 13:5 menționează un astfel de legământ cu sare: "Nu trebuie oare să ştiţi că Domnul, Dumnezeul lui Israel, a dat pe vecie domnia peste Israel lui David şi fiilor lui printr-un legământ care nu se poate călca (în original: legământ de sare)?" Aici, Abia se referă la promisiunea puternică, cu forță juridică obligatorie a lui Dumnezeu de a da Israelul lui David și fiilor săi pentru totdeauna.

Legea Vechiului Testament poruncește folosirea sării în toate jertfele de grâne și arată clar că "sarea legământului" nu trebuie să lipsească din jertfele de grâne (Leviticul 2:13). Deoarece preoții leviți nu aveau pământ propriu, Dumnezeu a promis că le va purta de grijă prin intermediul jertfelor poporului și a numit această promisiune de asigurare "legământ de sare" (Numeri 18:19). Sarea a fost întotdeauna cunoscută pentru proprietățile sale de conservare și este, de asemenea, posibil ca Dumnezeu să fi instruit folosirea sării pentru păstrarea cărnii mai mult timp și pentru ca aceasta să aibă un gust mai bun - și astfel să fie mai valoroasă pentru preoții care depindeau de ea pentru hrana lor zilnică.

Ideea unui legământ de sare are o mare semnificație datorită valorii sării. Astăzi, sarea este ușor de procurat în cultura noastră și nu avem neapărat nevoie de ea ca agent de conservare datorită posibilității refrigerării. Dar pentru oamenii din vremea lui Isus, sarea era un bun important și prețios. Așadar, atunci când Isus le-a spus ucenicilor Săi că ei sunt "sarea pământului", El a vrut să spună că credincioșii au valoare în această lume și trebuie să aibă o influență de conservare (Matei 5:13).

Legământul de sare nu este niciodată definit în mod explicit în Biblie, dar putem deduce din înțelegerea valorii sării și din contextele în care este menționat un legământ cu sarea că acesta are mult de-a face cu respectarea promisiunilor și cu bunăvoința lui Dumnezeu față de om.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un legământ de sare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries