settings icon
share icon
Întrebare

Sunt copiii pedepsiți pentru păcatele părinților lor?

Răspuns


Copiii nu sunt pedepsiți pentru păcatele comise de părinții lor; nici părinții nu sunt pedepsiți pentru păcatele copiilor lor. Fiecare dintre noi suntem responsabili de propriile păcate. Ezechiel 18.20 ne spune: „Sufletul care păcătuiește, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatălui său și tatăl nu va purta nelegiuirea fiului său!” Acest verset arată în mod clar că pedeapsa pentru păcatele cuiva sunt suportate de acea persoană.

Există un verset care i-a făcut pe unii să creadă că Biblia învață pedeapsa intergenerațională pentru păcat, dar această interpretare nu este corectă. Versetul în cauză este Exodul 20.5, care spune referitor la idoli: „Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinților în copii, până la al treilea și la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc.” Acest verset nu vorbește atât de mult despre pedeapsă, cât despre consecințe. El spune că urmările păcatelor unui om pot fi simțite generații mai târziu. Dumnezeu le-a spus israeliților că copiii lor vor simți impactul generației părinților lor ca o consecință naturală a neascultării lor și a urii față de Dumnezeu. Copiii crescuți într-un astfel de mediu vor practica același fel de idolatrie, astfel încadrându-se în modelul prestabilit de neascultare. Efectul unei generații neascultătoare a fost plantarea răutății atât de profund lăuntric, încât a fost nevoie de câteva generații pentru a restabili acest lucru. Dumnezeu nu ne trage la răspundere pentru păcatele părinților noștri, dar uneori suferim ca rezultat al păcatelor comise de ei, așa cum ilustrează Exodul 5.20.

După cum arată Ezechiel, fiecare dintre noi este responsabil de propriile păcate și trebuie să suferim pedeapsa pentru ele. Nu putem împărți vina noastră cu altcineva, nici nu poate fi un altul tras la răspundere pentru ea. Există totuși o excepție de la această regulă, și ea se aplică întregii umanități. Un om a purtat păcatele altora și a plătit pedeapsa pentru ele, astfel încât păcătoșii să poată deveni cu totul neprihăniți și curați în ochii lui Dumnezeu. Acel Om este Isus Hristos. Dumnezeu L-a trimis pe Isus în lume să dea în schimb perfecțiunea Lui pentru păcatele noastre. „Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.” (2 Corinteni 5.21). Isus Hristos înlătură pedeapsa pentru păcat pentru aceia care vin la El prin credință.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Sunt copiii pedepsiți pentru păcatele părinților lor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries