settings icon
share icon
Întrebare

Care este pericolul/consecința păcatului nemărturisit?

Răspuns


1 Ioan 1.9 spune: „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curățească de orice nelegiuire.” Versetul acesta este scris pentru creștini și depinde de cuvântul dacă. Dumnezeu oferă iertare totală pentru orice păcat pe care copiii Lui îl comit, DACĂ îl mărturisim Lui. Cuvântul mărturisim implică să fim de acord cu Dumnezeu cu privire la cât de rău este păcatul nostru. Pocăința, sau întoarcerea de la el, face parte din mărturisire. În cazul celor care nu au fost iertați de sângele lui Isus, fiecare păcat e nemărturisit și neiertat. Pedeapsa veșnică îi așteaptă pe cei care refuză să se pocăiască de păcatul lor și să accepte jertfa lui Isus pentru el (2 Tesaloniceni 1.8-9, Ioan 3.15-18). Dar ce se întâmplă cu un creștin care are un păcat nemărturisit?

Potrivit Scripturii, pentru tot păcatul nostru s-a plătit atunci când am acceptat jertfa lui Isus în locul nostru. 2 Corinteni 5.21 spune: „Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.” Când facem acest schimb divin la cruce, Dumnezeu alege să ne vadă ca fiind neprihăniți. Dumnezeu nu vede neprihănirea noastră, ci neprihănirea lui Cristos (Tit 3.5). El schimbă contul cu noi: registrul nostru pătat cu registrul Său perfect. De atunci, avem deplină aprobare și acceptare din partea lui Dumnezeu.

Dar ce se întâmplă când păcătuim după ce am primit acel registru perfect? Imaginează-ți că stai lângă o fereastră îndreptată spre sud, într-o zi friguroasă de iarnă. Aerul e rece, dar soarele strălucește prin fereastră. Începe să te încălzească, și te bucuri de strălucirea lui. Apoi tragi draperiile. Imediat, căldura încetează. Se întâmplă aceasta pentru că soarele nu mai strălucește? Nu, ci fiindcă ceva s-a interpus între tine și soare. În momentul în care dai la o parte draperiile, soarele te poate încălzi din nou. Dar depinde de tine. Bariera e în interiorul casei, nu în afară.

Păcatul nemărturisit e ca draperia. Dumnezeu Se bucură de copiii Lui (Psalmul 37.23, Romani 8.38-39). El dorește să ne binecuvânteze, să aibă părtășie cu noi și să-Și reverse aprobarea peste noi (Psalmul 84.11, 115.13, 1 Samuel 2.30). Vrea să ne bucurăm în căldura zâmbetului Său. Dar când alegem să păcătuim, ridicăm o barieră între noi și Tatăl nostru sfânt. Tragem draperia peste părtășia cu El și simțim frigul singurătății spirituale. De multe ori Îl acuzăm mânioși pe Dumnezeu că ne-a părăsit, când, în realitate, noi L-am părăsit. Când refuzăm să ne pocăim cu încăpățânare, vom fi disciplinați de Tatăl nostru iubitor (Evrei 12.7-11). Disciplina Domnului poate fi severă, ducând chiar la moarte, când inima s-a împietrit până în punctul de a nu se mai întoarce (1 Corinteni 11.30, 1 Ioan 5.16). Dumnezeu tânjește după restaurarea părtășiei chiar mai mult decât ne dorim noi (Isaia 65.2, 66.13, Matei 23.37, Ioel 2.12-13). El ne urmărește, ne disciplinează și ne iubește chiar în păcatul nostru (Romani 5.8). Dar nu Se atinge de voința noastră liberă. Noi trebuie să dăm la o parte draperiile prin mărturisire și pocăință.

Dacă, copii ai lui Dumnezeu fiind, alegem să rămânem în păcatul nostru, atunci alegem consecințele care provin din acea alegere. Rezultatul e părtășia întreruptă și lipsa creșterii. Însă cei care persistă în păcat trebuie să reexamineze cât de reală e relația lor cu Dumnezeu (2 Corinteni 13.5). Scriptura arată clar că cei care Îl cunosc pe Dumnezeu nu continuă să trăiască în păcat nemărturisit (1 Ioan 2.3-6, 3.7-10). Dorința după sfințire e un semn al celor care Îl cunosc pe Dumnezeu. A-L cunoaște pe Dumnezeu însemnă a-L iubi (Matei 22.37-38). A-L iubi înseamnă să dorești să-I fii pe plac (Ioan 14.15). Păcatul nemărturisit ne împiedică să-I fim plăcuți, astfel că un copil adevărat al lui Dumnezeu vrea să mărturisească păcatul, să schimbe lucrurile și să-și refacă părtășia cu Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este pericolul/consecința păcatului nemărturisit?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries