settings icon
share icon
Întrebare

Este lăcomia alimentară un păcat? Ce spune Biblia despre mâncatul în exces?

Răspuns


Lăcomia alimentară pare să fie un păcat pe care creștinilor le place să-l ignore. Adesea ne grăbim să catalogăm fumatul și băutul ca păcate, dar din anumite motive, lăcomia alimentară este acceptată sau cel puțin tolerată. Multe dintre argumentele folosite împotriva fumatului și a băutului, cum ar fi sănătatea și dependența, se aplică în mod egal mâncatului în exces. Multor credincioși nici măcar nu le-ar trece prin cap să bea un pahar de vin sau să fumeze o țigară, dar nu au nicio mustrare să se ghiftuiască la o masă de cină. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple!

Proverbele 23.20-21 ne atenționează: „Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se îmbuibă cu carne. Căci bețivul și cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc și ațipirea te face să porți zdrențe.” Proverbele 28.7 declară: „Cel ce păzește Legea este un fiu priceput, dar cel ce umblă cu cei desfrânați face rușine tatălui său.” Proverbele 23.2 proclamă: „Pune-ți un cuțit în gât, dacă ești prea lacom.”

Apetitul fizic este o analogie a abilității noastre de a ne stăpâni. Dacă nu suntem în stare să ne controlăm obiceiurile de mâncare, probabil că nici nu suntem în stare să ne controlăm alte obiceiuri, cum ar fi cele ale minții (pofta, lăcomia, mânia) și nu suntem în stare să ne ținem gura de la a bârfi și de la a ne certa. Nu trebuie să lăsăm ca apetitul să ne controleze, ci noi trebuie să avem control asupra apetitului. (Vezi Deuteronomul 21:20, Proverbele 23:2, 2 Petru 1:5-7, 2 Timotei 3:1-9 și 2 Corinteni 10:5.) Abilitatea de a spune „nu” oricărui lucru în exces – stăpânirea de sine – este parte din roada Duhului comună tuturor credincioșilor (Galateni 5.22).

Dumnezeu ne-a binecuvântat, umplând pământul cu mâncăruri care sunt delicioase, nutritive și plăcute. Trebuie să onorăm creația lui Dumnezeu, bucurându-ne de aceste mâncăruri și mâncându-le în cantități potrivite. Dumnezeu ne cheamă să ne controlăm poftele, mai degrabă decât să le lăsăm să ne controleze ele pe noi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este lăcomia alimentară un păcat? Ce spune Biblia despre mâncatul în exces?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries