settings icon
share icon
Întrebare

E păcat să dai mai departe, să descarci sau să piratezi material protejat de dreptul de autor (muzică, filme, softuri) de pe internet?

Răspuns


Descărcarea materialelor nu a fost niciodată un lucru mai ușor de făcut. Cu un click al mouse-ului – sau prin apăsarea unui buton al copiatorului sau scanner-ului – putem copia și distribui material electronic și tipărit. Copierea și folosirea materialului altcuiva e un lucru foarte comun, dar, dacă nu am obținut permisiunea să facem acest lucru, nu e un lucru potrivit.

Biblia ne spune că trebuie să ascultăm de legile guvernului sub care trăim (Romani 13.1-7). Aceasta e una dintre chestiunile-cheie implicate aici. Dumnezeu ne poruncește să ascultăm de autoritățile guvernamentale. Singura scutire pe care o avem să nu ascultăm de ele este dacă ne cer să încălcăm ceva ce Dumnezeu a poruncit (Faptele Apostolilor 5.29). Datorită legilor cu privire la drepturile de autor, e greșit din punct de vedere legal să descarci să piratezi sau să distribui material protejat de dreptul de autor fără permisiunea artistului/autorului/editorului. Fiindcă Dumnezeu ne poruncește să ascultăm de lege, practica pirateriei digitale pe internet e păcat acolo unde e un lucru ilegal. În jurul anului 2000, Napster a deschis ușa pentru această chestiune a dreptului de autor pe internet și în consecință împotriva sa au fost demarate acțiuni legale, care au dus la închiderea unui site și la faliment. Chiar dacă consecințele pirateriei pe internet sunt clare, încă există nenumărate site-uri de file-sharing care le permit oamenilor să continue să pirateze material protejat de dreptul de autor. Datorită acțiunilor legale, multe dintre aceste site-uri solicită o taxă pentru descărcarea muzicii și a filmelor și restricționează capacitatea de a distribui aceste materiale descărcate la alții.

Însă problema copierii și distribuirii materialului protejat de dreptul de autor e mai mult decât o chestiune legală. Există, de asemenea, considerații etice și morale. A-ți însuși proprietatea altcuiva fără permisiune este furt – și proprietatea intelectuală este tot proprietate. Scriitorul de cântece care a lucrat la producerea unui cântec a câștigat compensare, fiindcă „vrednic este lucrătorul de plata sa” (Luca 10.7). Când un cântec e copiat și dat altcuiva, acest lucru înseamnă o vânzare mai puțin, care ar fi putut avea loc. Artistul pierde un procent oricât de mic din dreptul de autor pe care l-a dobândit. Același principiu este valabil și în cazul piratării unui film, al multiplicării unui scenariu de teatru, al distribuirii unui material curricular pentru Școala duminicală și al încărcării unui soft.

Creștinul nu trebuie să dorească niciodată să fure proprietatea altora – însă tocmai acest lucru se întâmplă atunci când descărcăm cântece fără permisiunea editorului. O lucrare creștină nu trebuie să dorească niciodată să forțeze pe cineva să lucreze pentru ea fără plată – însă aceasta este situația atunci când o biserică multiplică scenarii sau partituri fără permisiune. Din punct de vedere legal și etic, trebuie să respectăm legile dreptului de autor și să dăm compensarea cuvenită celor care au creat lucrările pe care le folosim.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

E păcat să dai mai departe, să descarci sau să piratezi material protejat de dreptul de autor (muzică, filme, softuri) de pe internet?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries