settings icon
share icon
Întrebare

Ce este ospățul nunții Mielului?

Răspuns


În vedenia din Apocalipsa 19.7-10, Ioan vede și aude mulțimile cerești lăudându-L pe Dumnezeu pentru că ospățul nunții Mielului – în mod literal „cina nunții" – urma să înceapă. Conceptul de cina nunții se înțelege mai bine din perspectiva obiceiurilor de nuntă din vremea lui Cristos.

Aceste obiceiuri de nuntă aveau trei părți majore. Mai întâi se semna un contract de căsătorie de către părinții miresei și de către mire, iar părinții miresei plăteau o zestre mirelui sau părinților lui. Acest fapt începea ceea ce se numea perioada promisiunii de căsătorie – ceea ce numim azi logodnă. Această perioadă este cea în care se aflau Iosif și Maria, când ea a rămas însărcinată (Matei 1.18, Luca 2.5).

Cel de-al doilea pas din proces avea loc de obicei un an mai târziu, când mirele, însoțit de prietenii lui băieți mergea la casa miresei, la miezul nopții, formând o paradă luminată de torțe în lungul străzilor. Mireasa știa de dinainte că acest lucru urma să se întâmple, așa că era pregătită cu fetele care o însoțeau, și cu toții se alăturau paradei, care sfârșea la casa mirelui. Acest obicei stă la baza Pildei celor zece fecioare din Matei 25.1-3. Cea de-a treia etapă era cina nunții în sine, care putea dura zile întregi, așa cum e ilustrat la nunta din Cana, în Ioan 2.1-2.

Ceea ce descrie vedenia lui Ioan din Apocalipsa este ospățul nunții Mielului (Isus Cristos) și a Miresei Sale (Biserica), în cea de-a treia etapă. Implicația este că primele două faze deja s-au petrecut. Prima etapă a avut loc pe pământ, atunci când fiecare credincios în parte și-a pus încrederea în Cristos ca mântuitor al lui. Zestrea plătită Părintelui Mirelui (Dumnezeu Tatăl) urma să fie sângele lui Cristos vărsat pentru Mireasă. Biserica de astăzi din lume este apoi „logodită" cu Cristos și, asemenea fecioarelor înțelepte din pildă, toți credincioșii trebuie să vegheze și să aștepte apariția Mirelui (cea de-a Doua Venire). Cea de-a doua etapă simbolizează Răpirea Bisericii, când Cristos vine să-și revendice Mireasa și să o ducă în casa Tatălui. Apoi urmează ospățul nunții, ca cel de-al treilea și cel din urmă pas.

La ospățul nunții nu vor participa numai Biserica, ca Mireasă a lui Cristos, ci și alții. Acești „alții" îi includ pe sfinții Vechiului Testament, care urmează să fie înviați la cea de-a Doua Venire, precum și martirii din timpul Necazului. Așa cum îngerul i-a spus lui Ioan să scrie: „Ferice de cei chemați la ospățul nunții Mielului!" (Apocalipsa 19.9) Ospățul nunții Mielului este o sărbătoare glorioasă a tuturor celor care sunt în Cristos!

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este ospățul nunții Mielului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries