settings icon
share icon
Întrebare

Care e înțelesul cuvântului osana?

Răspuns


Osana e un cuvânt folosit în unele cântece de laudă, mai ales în Duminica Floriilor. E de origine ebraică și a fost parte din strigătul mulțimii atunci când a intrat Isus în Ierusalim: „Osana, Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în cerurile preaînalte!” (Matei 21.9)

Osana e adesea considerat o declarație de laudă, asemănătoare cu aleluia, dar de fapt e o rugăminte de salvare. Cuvintele evreiești de la bază se găsesc în Psalmul 118.25, care spune: „Doamne, Te rugăm, mântuieşte-ne! Doamne, Te rugăm, dă-ne izbândă!” (NTLR) Cuvintele ebraice yasha („a scăpa, a salva”) și anna („a ruga, a implora”) se combină pentru a forma cuvântul tradus prin „osana”. Literalmente, osana înseamnă „Te implor să salvezi!” sau „Te rugăm, scapă-ne!”

Așadar, în timp ce Isus intra călare pe măgăruș în Ierusalim, mulțimile erau îndreptățite să strige „Osana!” Ei Îl recunoșteau pe Isus ca Mesia al lor, după cum se vede în adresarea lor cu „Fiul lui David”. Era un strigăt al lor după mântuire și o recunoaștere a faptului că Isus poate salva.

Mai târziu în ziua aceea, Isus era în Templu și copiii care erau de față au strigat din nou „Osana, Fiul lui David!” (Matei 21.15) Preoții cei mai de seamă și învățătorii Legii au fost nemulțumiți: „«Auzi ce zic aceștia?» «Da», le-a răspuns Isus. «Oare n-ați citit niciodată cuvintele acestea: ’Tu ai scos laude din gura pruncilor și din gura celor ce sug’?»” (Matei 21.16) Spunând „Osana!”, oamenii strigau după salvare, și tocmai de aceea a venit Isus. În decurs de o săptămână, Isus va fi atârnat pe cruce.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e înțelesul cuvântului osana?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries