settings icon
share icon
Întrebare

Care este sensul cuvântului osana în cel mai înalt?

Răspuns


Expresia osana în cel mai înalt apare doar de două ori în Biblie, o dată în Matei și din nou în Marcu, în timpul intrării triumfale a lui Isus în Ierusalim. Oamenii erau înghesuiți în jurul porții văzându-L pe Isus intrând în oraș, și sărbătoreau și strigau: "Osana Fiului lui David! Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului! Osana în locurile prea înalte!" (Matei 21:9, ESV). Marcu 11:10 consemnează că mulțimea spunea: "Binecuvântată este împărăția tatălui nostru David care vine! Osana în locurile prea înalte!" (ESV). Versiunea NIV traduce strigătul lor prin "Osana în cel mai înalt cer!".

Cuvântul hosanna provine dintr-un cuvânt ebraic care înseamnă "mântuiește-ne acum" sau "mântuiește-ne, ne rugăm". Primul cuvânt din Psalmul 118:25 este howosiah-na, tradus prin "Salvează-ne!", iar folosirea acestui cuvânt de către mulțime la intrarea triumfală a fost semnificativă - mai ales când au fluturat ramuri de palmier (Psalmul 118 era asociat cu Sărbătoarea Corturilor). Spunând "hosanna" când Isus a trecut prin porțile Ierusalimului și făcând referire la David și la împărăția lui David, evreii îl recunoșteau pe Isus ca fiind Mesia al lor. Evreii așteptau de mult timp împlinirea legământului davidic (2 Samuel 7; 1 Cronici 17:11-14; 2 Cronici 6:16), iar strigătele lor de "osanna în cele mai înalte" indicau speranța că Mesia al lor venise în sfârșit să instaureze împărăția lui Dumnezeu atunci și acolo (vezi Luca 19:11).

Spunând "întru cele înalte", mulțimea invoca binecuvântarea cerului asupra ei și mântuirea pe care o aducea Mesia. Expresia face, de asemenea, ecou la cântecul îngerilor din Luca 2:14: "Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte" (ESV). Pentru a parafraza strigătele mulțimii: "Mântuiește-ne pe noi, Mesia al nostru, care vine să împlinească misiunea lui Dumnezeu! Salvează-ne, te implorăm, în timp ce îți iei tronul care ți se cuvine și ne extinzi mântuirea cerului!"

Din păcate, mântuirea pe care oamenii din Ierusalim o doreau în acea zi era politică, nu spirituală. Ei erau interesați doar de o împlinire temporară, lumească, a profețiilor mesianice. Ei au ales să nu vadă profețiile care spuneau că Mesia va fi "un om al durerilor" care va purta durerile poporului Său și va fi zdrobit pentru păcatele lor. Asuprirea și moartea Sa au fost clar prezise în Isaia 53. Da, Isus a fost Mesia pe care ei îl așteptau și El a acceptat strigătele lor de "osana în locurile prea înalte". El era cu adevărat Emanuel, Dumnezeu cu noi (Isaia 7:14). Dar cucerirea politică și împlinirea finală a legământului lui David trebuie să aștepte a doua venire (Fapte 1:11; Zaharia 14:4; Matei 24:30; Tit 2:13). Înainte ca Isus să se poată ocupa de problemele politice ale poporului Său, El a trebuit să se ocupe de problema păcatului.

În timp ce oamenii strigau "Osana în ceruri", nu știau ce va însemna de fapt acest lucru. Isus venise să salveze (Luca 19:10), dar nu în modul în care doreau ei. "Fără vărsare de sânge nu există iertare" (Evrei 9:22). Strigătele lor de mântuire și cererea lor ca aceasta să vină "acum" au primit ca răspuns crucea. Dumnezeu a oferit o mântuire spirituală din robia păcatului, cumpărată cu un preț mare de Domnul Isus. Dar rezultatele binecuvântate ale acestei mântuiri se extind în veșnicie și depășesc cu mult orice beneficii temporare pe care le-am putea experimenta în această lume.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este sensul cuvântului osana în cel mai înalt?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries