settings icon
share icon
Întrebare

Care este originea religiilor?

Răspuns


Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au uitat în jurul și deasupra lor și și-au pus întrebări cu privire la lume, la univers și la înțelesul vieții. Spre deosebire de animale, noi, oamenii, avem o dorință înnăscută să înțelegem cum am ajuns aici, de ce suntem aici și ce se întâmplă după ce murim. Adam și Eva L-au cunoscut pe Dumnezeu personal (Genesa 3) și au vorbit cu El (Genesa 4.1). Copiii lor au adus jertfe Domnului (Genesa 4.3-4). Și în timpul nepoților lor, „au început oamenii să cheme Numele Domnului” în închinare corporativă (Genesa 4.26).

În toată istoria și în fiecare cultură, oamenii au simțit nevoia de a se închina înaintea a ceea ce au perceput ca fiind sursa vieții. Biblia explică de ce – suntem creați după chipul lui Dumnezeu (Genesa 1.27) și Dumnezeu a pus veșnicia în inima noastră (Eclesiastul 3.11). Am fost creați pentru a fi în relație cu Creatorul nostru. Ritualurile și practicile religioase au început ca o exprimare a dorinței creaturii de a se închina Creatorului.

Biologul Julian Huxley a desconsiderat existența religiei ca fiind un vestigiu al ignoranței și al superstiției din trecut: „Zeii sunt un fenomen periferic produs de evoluție.” Cu alte cuvinte, omul primitiv a inventat ideea de Dumnezeu într-o vreme antică, plină de superstiții, și teismul nu are nicio relevanță în societatea zilelor noastre. Teoriile bazate pe o premisă evolutivă presupun că credința omului în Dumnezeu a fost pentru prima dată exprimată în animism, închinarea la duhuri, totemism și magie. Totuși, nu toți oamenii de știință au ajuns la concluzia aceasta. Rev. Wilhelm Schmidt prezintă dovezi că o credință monoteistă a fost prima religie practicată de oameni și oferă multe argumente solide ca sprijin. Omul a început cu o credință într-un singur Dumnezeu, și apoi teologia lui a degenerat în credința în mai mulți zei.

Biblia spune că după potop, Dumnezeu a instituit legământul necondiționat între El și Noe și descendenții săi (Genesa 9.8-17). Oamenii nu au ascultat de porunca lui Dumnezeu de a se răspândi și de a umple pământul și au construit un oraș și, în schimb, au început să înalțe un turn monumental. Dumnezeu le-a încurcat limba și i-a forțat să se împrăștie (Genesa 11.1-9). După acel timp, multe religii politeiste au apărut în toată lumea. Mai târziu, Dumnezeu S-a făcut cunoscut lui Avraam și a introdus Legământul Avraamic (în jurul anului 2000 î.Cr.).

După ce Dumnezeu l-a salvat pe poporul Israel din robia egipteană, le-a dat Legământul Mozaic și mai târziu Legământul Davidic. În toate aceste evenimente, Dumnezeu a fost Cel care S-a apropiat de oameni, atrăgându-i într-o relație cu El. Acest lucru e unic în istoria religiilor lumii.

În privința creștinismului, Dumnezeu Însuși a fost responsabil de introducerea Noului Legământ – o promisiune necondiționată față de necredincioasa Israel de a o ierta de păcatele ei pur și simplu pe baza harului nemeritat, prin jertfa lui Mesia. Acest Nou Legământ a deschis și calea prin care neamurile să fie salvate. În toate acestea, Dumnezeu e Cel care inițiază relația. Religia biblică se bazează pe faptul că Dumnezeu Se apropie de noi; nu e încercarea omului de a Se apropia de Dumnezeu. Religia biblică e un răspuns la ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi, nu un cod de conduită pe care trebuie să-l îndeplinim pentru Dumnezeu.

Un motiv pentru care avem atât de multe religii diferite este înșelarea exercitată asupra rasei umane de către dușmanul sufletului nostru, care caută gloria și închinarea pentru el însuși (2 Corinteni 4.4, 1 Timotei 4.1). Un alt motiv este dorința inerentă a omului de a explica ceea ce nu se poate explica și de a face ordine din haos. Multe dintre religiile păgâne timpurii i-au învățat pe oameni că, pentru a împiedica dezastrele să se abată asupra lor, trebuie să-i îmbuneze pe zeii lor capricioși și irascibili. De-a lungul secolelor, religia a fost adesea deturnată de împărați și domnitori pentru a-i subjuga pe oamenii lor într-un sistem „bisericesc” condus de stat.

Religia adevărată pe care a inițiat-o Dumnezeu cu mii de ani în urmă cu Israelul indica spre venirea lui Mesia, care urma să asigure calea prin care toți oamenii să poată fi împăcați cu Creatorul lor. După venirea lui Cristos, creștinismul s-a răspândit prin cuvintele vorbite, ucenicii lui Isus ducând Evanghelia lumii, în timp ce Duhul Sfânt schimba vieți. Cuvântul lui Dumnezeu a fost păstrat și în scris și este disponibil azi în toată lumea în Biblie.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este originea religiilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries