settings icon
share icon
Întrebare

De ce ordinea în care Iisus își cheamă ucenicii este diferită în unele evanghelii?

Răspuns


Fiecare dintre cele patru evanghelii include chemarea primilor ucenici ai lui Isus; Evangheliile sinoptice (Matei, Marcu și Luca) oferă, de asemenea, liste ale celor Doisprezece, în timp ce Ioan îi menționează pur și simplu ca grup (Matei 4:18-22; 10:2-4; Marcu 1:16-20; 3:16-19; Luca 5:4-11; 6:13-16; Ioan 1:35-51). Ordinea în care au fost chemați ucenicii și ordinea în care sunt indicate numele lor în liste variază în funcție de relatări.

În Matei 4:18-22, primii ucenici care au fost chemați sunt enumerați astfel:

Simon Petru și Andrei

Iacov și Ioan

Marcu 1:16-20 îi enumeră pe primii ucenici în aceeași ordine:

Simon și Andrei

Iacov și Ioan

Luca 5:4-11 enumeră primii ucenici ca fiind

Simon Petru

Iacov și Ioan

Ioan 1:35-51 relatează întâlnirile timpurii ale lui Isus cu acești oameni:

Andrei și un bărbat fără nume - aproape sigur Ioan, care nu se numește niciodată în propria sa evanghelie.

Simon Petru

Filip

Natanael (numit și Bartolomeu)

Așadar, primii șase ucenici au fost Petru, Andrei, Iacov, Ioan, Filip și Bartolomeu. Diferențele dintre relatarea lui Ioan și cea a Sinopticilor sunt ușor de explicat. Ioan relatează prima întâlnire introductivă a lui Iisus cu Andrei, Ioan, Petru, Filip și Natanael. Sinopticii descriu chemarea propriu-zisă a acestor bărbați de a-L urma pe Isus. Când Isus i-a spus lui Petru în barca de pescuit "urmează-Mă", iar Petru și-a lăsat imediat plasele și s-a supus, Petru nu urma un străin total. Îl întâlnise pe Isus anterior și petrecuse timp cu El. Același lucru este valabil și pentru Andrei, Iacov și Ioan.

Matei (numit și Levi) a fost chemat separat, cândva după primii șase (Matei 9:9-13; Marcu 2:13-17; Luca 5:27-32).

Biblia nu descrie chemarea celorlalți cinci ucenici. Isus a avut mulți oameni care Îl urmau încă de la începutul lucrării Sale. Luca 6:12-16 ne spune că, după o noapte de rugăciune solitară, Isus i-a numit oficial pe cei doisprezece ucenici ai Săi, pe care i-a numit și apostoli:

Simon Petru
Andrei
Iacov
Ioan
Filip
Bartolomeu (Natanael)
Matei
Thomas
Iacob, fiul lui Alfeu
Simon, numit Zelota
Iuda, fiul lui Iacov (numit în altă parte Tadeu)
Iuda Iscarioteanul

Ordinea în care au fost chemați apostolii nu este principalul punct de interes în relatările despre chemarea lor. Mai degrabă, accentul se pune pe faptul că au fost chemați. Niciunul dintre ei nu a fost demn de chemarea lui Isus. Puțini, dacă nu cumva vreunul, erau de origine nobilă și niciunul dintre ei nu avea influență religioasă. Cel puțin patru dintre ucenici erau pescari. Simon era un zelot, parte a unui grup politic care căuta să răstoarne guvernul roman. Matei lucra pentru guvernul roman ca perceptor de taxe și ar fi fost considerat, în esență, un trădător al israeliților. Iuda Iscarioteanul l-a trădat în cele din urmă pe Iisus.

În ciuda diversității de medii și niveluri de educație dintre acești bărbați, ei aveau o chemare importantă ca primii doisprezece ucenici ai lui Isus. Munca lor era onorabilă. Ei au devenit martori oculari ai faptelor lui Isus pe pământ, precum și ai învierii Sale. Acești bărbați (cu excepția lui Iuda Iscarioteanul) au fost cei care au pus bazele bisericii (Efeseni 2:20). Prin mărturia lor, împuternicită de Duhul Sfânt, a început biserica (Fapte 2). Munca lor a contribuit la furnizarea scrierilor Noului Testament pe care le avem astăzi. Cele douăsprezece temelii ale zidului viitorului Nou Ierusalim vor avea gravate pe ele numele celor doisprezece apostoli (Apocalipsa 21:14).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce ordinea în care Iisus își cheamă ucenicii este diferită în unele evanghelii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries