settings icon
share icon
Întrebare

Ce a vrut să spună Isus când a spus: "Ochiul este lumina trupului" (Matei 6:22)?

Răspuns


Isus a spus: "Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină." (Matei 6:22) Aici Domnul nostru descrie ochiul ca pe o lumnină care luminează întregul corp. Ochii noștri sunt intrarea în inima și mintea noastră și, ca atare, oferă o ușă către sufletul nostru. Când S-a referit la ochi "buni", El a vrut să spună că sunt ochi care nu numai că văd bine, ci și percep bine. Nu doar ceea ce vedem, ci și modul în care percepem ceea ce vedem face diferența între evlavie și impietate, între lumină și întuneric. Ochii răi duc la o percepție proastă, dar dacă ochii noștri sunt buni, întreaga noastră ființă va fi luminată. Dacă ne aflăm într-o cameră luminată, vedem totul clar. Putem să ne deplasăm în jurul obstacolelor și să localizăm tot ceea ce căutăm. Dar mersul pe întuneric are ca rezultat împiedicarea, căderea și bâjbâiala în căutarea unui lucru sigur de care să ne sprijinim.

Ochii noștri pot fi folosiți pentru a vedea ceea ce este bun sau rău, ceea ce este benefic sau dăunător, iar lucrurile pe care le vedem și le percepem ne afectează întreaga ființă. Dacă percepem bunătatea, aceasta va iradia în exterior din interiorul inimii și al minții noastre. Dar dacă permitem ca ochii noștri să zăbovească asupra răului, suntem atât de afectați de ceea ce vedem, încât întunericul începe de fapt să emane din interior și ne poate corupe pe noi și pe cei din jurul nostru.

Biblia ne spune că Satan se deghizează în înger de lumină. Aceasta este marea lui înșelăciune - să-i facă pe oameni să creadă că au găsit lumina, când de fapt este vorba despre întunericul luminii false (2 Corinteni 11:14). Intenția lui este să ne orbească față de adevăr și să ne corupă mintea, iar el se folosește de ochii noștri pentru a intra în inima noastră. El defilează în fața noastră tot felul de lucruri rele, de la potopul de pornografie de pe internet la șuvoiul nesfârșit de bunuri ale lumii care fac apel la impulsurile noastre materialiste. El ne amăgește să credem că aceste lucruri ne vor face oameni fericiți, împliniți, în vreme ce în tot acest timp ne fură chiar bucuria pe care o dorim. El vrea să lăsăm să pătrundă tot mai mult întuneric în mintea noastră prin intermediul cărților pe care le citim, al filmelor pe care le vizionăm și al imaginilor asupra cărora ne lăsăm ochii să zăbovească. În acest fel, lumina slavei lui Dumnezeu care strălucește pe fața lui Isus Hristos ne este întunecată. Deși lumina este pretutindeni, precum soarele în amiaza mare - o lumină strălucitoare, orbitoare - dacă ochii noștri se concentrează mereu asupra păcatului, lumina pe care o percepem nu este deloc lumină. Dacă vrem să fim plini de lumina adevărată, trebuie să ne întoarcem de la păcat, să ne pocăim și să Îi cerem lui Dumnezeu să ne ierte, să ne curețe și să ne deschidă ochii spirituali. Apoi, trebuie să ne angajăm să fim atenți în ce direcție ne lăsăm ochii să privească. Ne păzim inima și sufletul prin păzirea ochilor noștri.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce a vrut să spună Isus când a spus: "Ochiul este lumina trupului" (Matei 6:22)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries