settings icon
share icon
Întrebare

Aveau oamenii din Biblie nume de familie?

Răspuns


Oamenii din timpurile biblice nu aveau nume de familie așa cum le avem noi astăzi. Ei se numeau frecvent cam așa: "Simon, fiul lui Iona" (Matei 16:17). Expresia "fiul lui Iona" îl identifica pe Simon ca fiind un Simon diferit de toți ceilalți Simoni prin această legătură de familie. Aceasta era foarte aproape de un nume de familie. Astăzi, numele noastre de familie folosesc aceeași distincție. John Smith îl identifică pe John ca făcând parte din familia Smith.

Uneori, o persoană era identificată prin seminția sa, cum ar fi "Aaron, levitul" (Exodul 4:14), ceea ce îl deosebea pe Aaronul respectiv de Aaronii din alte seminții. În același mod, Isus a fost numit Isus din Nazaret pentru a indica orașul său natal (Matei 26:71; Ioan 18:5). Alții, în vremurile biblice, își foloseau ocupațiile ca nume de familie, cum ar fi "Simon tăbăcarul" (Fapte 10:6). "Tăbăcar" nu era numele său de familie, ci o modalitate de a-l deosebi de alți Simoni din zonă care aveau o altă ocupație. Numele lui Iuda Iscarioteanul i-a fost dat pentru a desemna locul său natal, Carioth sau Kerioth, un orășel din seminția lui Iuda. Matei, unul dintre cei Doisprezece și autorul evangheliei care îi poartă numele, se numește "Matei, vameșul" (Matei 10:3), ceea ce dezvăluie nu numai ocupația sa, ci și faptul uimitor că până și cineva atât de disprețuit ca un vameș a putut fi ales de Isus pentru a deveni urmașul Său.

Uneori credem că numele "Isus Hristos" se referă la numele și prenumele Lui. Dar, de fapt, înseamnă "Isus, care este Hristos / Mesia". Inițial, titlul a luat forma "Isus, Hristosul", dar a devenit uzual să prescurtăm numele Său la Isus Hristos. Acest nume sfânt înseamnă "Isus, Hristosul care este Mesia, Unsul care Își salvează poporul de păcatele sale".

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Aveau oamenii din Biblie nume de familie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries