settings icon
share icon
Întrebare

Cum arătau oamenii din Biblie?

Răspuns


Există câteva descrieri de bază ale unor oameni în Biblie. Există mai multe femei, de exemplu, care sunt numite "foarte frumoase": Sara, Rahela, Rebeca, Batșeba, Abișag, Tamar, Vasti și Estera. Lea este descrisă ca fiind simplă, în contrast cu sora ei, Rahela, care "frumoasă la statură şi mândră la faţă" (Geneza 29:17).

Există, de asemenea, descrieri fizice ale bărbaților. Avem descrieri ale hainelor lui Ilie și ale lui Ioan Botezătorul în 2 Împărați 1:8 și Matei 3:4. Esau este descris ca fiind păros și cu părul roșcat (Geneza 25:25). David este descris ca fiind "cu păr bălai, cu ochi frumoşi şi faţă frumoasă" (1 Samuel 16:12). Samson și Absalom aveau părul lung (Judecători 16:17; 2 Samuel 14:26). Despre Pavel unii spuneau că era "moale" (2 Corinteni 10:10). Saul era înalt (1 Samuel 10:23); Zacheu era scund (Luca 19:3).

Desigur, toate aceste descrieri sunt destul de simple și nu oferă o imagine detaliată a persoanei descrise. Biblia oferă uneori o descriere generală pentru a ajuta la explicarea unui alt aspect al narațiunii (de exemplu, este important pentru noi să știm că Zacheu era scund, pentru a înțelege de ce s-a urcat în copac). Accentul Bibliei este întotdeauna pus pe inima omului, nu pe aspectul său exterior.

Personajul principal al Bibliei este Isus Hristos, dar singurul lucru pe care îl știm despre înfățișarea lui Isus este că "n-avea nici frumuseţe, nici strălucire ca să ne atragă privirile şi înfăţişarea Lui n-avea nimic care să ne placă" (Isaia 53:2). Foarte vag. Există o descriere neliterală a lui Isus în Apocalipsa 1:12-16, dar este evident figurativă. Ochii de foc aprins, picioarele de metal incandescent și sabia care iese din gură sunt sugestive pentru ideea de omnisciență, putere și judecată.

Este bine că nu știm cum arăta Isus. Dumnezeu, care face toate lucrurile bine, a ales să nu ne informeze despre aspectul fizic al lui Isus.

Dacă am avea o descriere reală a înfățișării umane a lui Isus, și având în vedere că natura umană este așa cum este, ne-am confrunta cu multe pericole spirituale. Am asista la o idolatrie crescândă - oamenii și-ar face imagini ale lui Isus pentru a se "închina" mai bine la El. Am vedea modificări corporale ieșite din comun - oamenii și-ar schimba culoarea pielii și ar face operații de chirurgie plastică pentru a avea nasul, bărbia etc. lui Isus. Și ce este mai rău, aceste comportamente cultice ar fi făcute în numele "creștinismului". (Unii oameni religioși se luptă deja cu idolatria, rugându-se la imagini ale lui Isus, chiar și fără să știe cum arată El).

Noi, oamenii, avem tendința de a ne concentra asupra aspectelor exterioare (1 Samuel 16:7) și de a rata esențialul cunoașterii lui Dumnezeu. Trăim într-o lume care pune mare preț pe aparențe, dar Biblia ne avertizează că "Farmecul este înşelător şi frumuseţea este trecătoare," (Proverbe 31:30 - NTR). Domnul caută un duh "zdrobit şi smerit" (Isaia 57:15), iar noi suntem chemați să "trăim prin credință, nu prin vedere" (cf. 2 Corinteni 5:7).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum arătau oamenii din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries