settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să fii o jertfă vie?

Răspuns


În Romani 12.1, Pavel spune: „Vă îndemn dar, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu; aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.” Îndemnul lui Pavel pentru credincioșii din Roma a fost să se aducă jerfă lui Dumnezeu, nu ca jertfă pe altar, așa cum Legea mozaică cerea jertfirea animalelor, ci ca o jertfă vie. Dicționarul definește jertfa ca fiind „orice lucru consacrat sau oferit lui Dumnezeu”. Ca și credincioși, cum ne consacrăm și cum ne oferim pe noi înșine lui Dumnezeu ca o jertfă vie?

Sub vechiul legământ, Dumnezeu a acceptat jertfirea animalelor. Dar aceste jertfe erau doar o prefigurare a jertfei Mielului lui Dumnezeu, Isus Cristos. Datorită jertfei Sale supreme, o dată pentru totdeauna, pe cruce, jertfele vechi-testamentare au devenit învechite și nu mai sunt în vigoare (Evrei 9.11-12). Pentru cei care sunt în Cristos prin credința mântuitoare, singura închinare este să ne oferim pe noi înșine în întregime Domnului. Sub controlul lui Dumnezeu, trupul încă nerăscumpărat al credinciosului poate și trebuie să fie dat Lui ca un instrument al neprihănirii (Romani 6.12-13, 8.11-13). În perspectiva sacrificiului suprem al lui Isus pentru noi, lucrul acesta e exclusiv „rezonabil”.

Cum arată o jertfă vie în sens practic? Versetul următor (Romani 12.2) ne ajută să înțelegem. Suntem o jertfă vie pentru Dumnezeu prin faptul că nu ne conformăm acestei lumi. Lumea e definită pentru noi în 1 Ioan 2.15-16 ca fiind pofta firii, pofta ochilor și lăudăroșia vieții. Tot ceea ce are lumea să ofere poate fi redus la aceste trei lucruri. Pofta firii include tot ceea ce e atrăgător pentru apetitul nostru și implică dorințe excesive de mâncare, băutură, sex și orice alt lucru care satisface nevoile fizice. Pofta ochilor în mare parte implică materialism, poftirea lucrurilor pe care le vedem și nu le avem și invidierea celor care au ceea ce nu avem. Lăudăroșia vieții e definită de ambiția după ceea ce ne umflă egoul și ne pune pe tronul vieții noastre.

Cum pot creștinii să NU se conformeze lumii? Fiind „transformați prin reînnoirea gândirii noastre”. Facem acest lucru în primul rând prin puterea Cuvântului lui Dumnezeu de a ne transforma. Avem nevoie să auzim (Romani 10.17), să citim (Apocalipsa 1.3), să studiem (Fapte 17.11), să memorăm (Psalmul 119.9-11) și să medităm (Psalmul 1.2-3) asupra Scripturii. Cuvântul lui Dumnezeu, care lucrează în inima noastră prin Duhul Sfânt, este singura putere disponibilă pe pământ care ne poate transforma din ceea ce este lumesc la adevărata spiritualitate. În realitate e tot ceea ce avem nevoie pentru a fi făcuți „... desăvârșiți și cu totul destoinici pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3.16-17). Rezultatul este că vom „... putea deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită” (Romani 12.2). Este voia lui Dumnezeu ca fiecare credincios să fie o jertfă vie pentru Isus Cristos.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să fii o jertfă vie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries