settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui un creștin să participe la o nuntă de homosexuali?

Răspuns


În primul rând, un cuvânt de încurajare: dacă ești felul de prieten pe care un cuplu de homosexuali l-ar invita la nunta lor, atunci probabil că faci lucrurile bine. În timpul lucrării lui Isus, cei disprețuiți de societate, vameșii și păcătoșii, se strângeau lângă El (Matei 9.10, Luca 15.1). El le era prieten.

Mai mult, niciun păcat nu este mai mare decât altul. Orice păcat e o ofensă la adresa lui Dumnezeu. Homosexualtatea e doar unul dintre multele păcate enumerate în 1 Corinteni 6.9-10 care îl va împiedica pe un om să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Cu toții păcătuim și suntem lipsiți de slava lui Dumnezeu (Romani 3.23). Numai prin Isus Cristos putem fi salvați de consecințele eterne ale păcatului. (Te rugăm să vezi și „What does it mean that Jesus saves?”)

Unii ar susține că un creștin nu ar trebui să aibă nicio reținere să participe la o nuntă de homosexuali, și că prezența cuiva la o astfel de nuntă nu indică în mod necesar susținerea stilului de viață homosexual. Mai degrabă văd acest lucru ca fiind manifestarea dragostei lui Cristos față de un prieten. Ideea este că prezența cuiva la o ceremonie de căsătorie este un gest de dragoste și prietenie față de acea persoană – nu față de stilul de viață sau alegerile ei spirituale. Nu ezităm să-i susținem pe prieteni și pe cei dragi care se luptă cu alte păcate. A arăta susținere și dragoste necondiționată poate deschide uși de oportunități în viitor.

Problema este că o nuntă de homosexuali este celebrarea a doi oameni care trăiesc un stil de viață pe care Dumnezeu îl declară imoral și nenatural (Romani 1.26-27). „Căsătoria să fie ținută în toată cinstea...” (Evrei 13.4), dar o nuntă de homosexuali dezonorează mariajul pervertindu-i înțelesul. Spre deosebire de căsătoriile celor de alte credințe, o nuntă de homosexuali nu se califică drept căsătorie, potrivit cu ceea ce declară Dumnezeu că este o căsătorie. Mariajul între un bărbat necreștin și o femeie necreștină e tot mariaj în ochii lui Dumnezeu. Tot este o împlinire a relației de felul „un singur trup” pe care o intenționează Dumnezeu (Genesa 2.24). Chiar și o căsătorie între un credincios și un necredincios e o căsătorie validă (1 Corinteni 7.14), chiar dacă Dumnezeu le poruncește credincioșilor să evite astfel de căsătorii (2 Corinteni 6.14).

O unire homosexuală nu e o căsătorie în ochii lui Dumnezeu. El a rânduit căsătoria să fie între un bărbat și o femeie pentru o viață întreagă; a lua acea sfântă și binecuvântată unire și să o legi de ceva ce Dumnezeu declară că este nesfânt e de neconceput. Cum putem cere binecuvântarea lui Dumnezeu peste o unire despre care El spune că este nenaturală?

Să presupunem că un creștin ar putea participa la o nuntă de homosexuali și cumva să comunice în mod clar că îi susține numai pe indivizii care se căsătoresc, nu și stilul lor de viață. Indivizii pe care îi susține tot țin un eveniment care celebrează imoralitatea lor. Nu putem ocoli sub nicio formă faptul că o nuntă de homosexuali este o celebrare a păcatului. Susținem un prieten alcoolic ajutându-l să se abțină de la băutură, nu mergând la un bar împreună cu el. Susținem un prieten dependent de pornografie trăgându-l la răspundere și oferindu-i ajutor, nu ajutându-l să-și organizeze colecția de reviste sau creând și mai mult spațiu pe discul computerului său. În același fel, susținem un prieten homosexual ajutându-l să iasă din acel stil de viață, nu prin a fi un oaspete la celebrarea homosexualității. Nu-i ajutăm în mod real pe prietenii noștri prin participarea noastră la un eveniment unde păcatul e aplaudat.

E de admirat să-i arăți dragoste unui prieten, e bine să cauți ocazii de a mărturisi și de a manifesta bunătate și dragoste față de prietenii homosexuali. Însă astfel de motivații sunt îndreptate greșit când vine vorba despre participarea la o nuntă de homosexuali. Nu avem niciodată scopul să-i îndepărtăm pe prietenii noștri de Cristos, însă creștinii au responsabilitatea de a sta drepți pentru neprihănire, chiar dacă lucrul acesta duce la durere, diviziune sau ură (Luca 12.51-53, Ioan 15.18). Dacă este invitat la o nuntă de homosexuali, convingerea noastră este că un credincios al lui Isus Cristos trebuie să refuze în mod respectuos.

Dar aceasta este convingerea noastră. Nunta de homosexuali nu e o chestiune abordată în mod explicit în Biblie. În mod evident nu găsim „să” ori „să nu” în Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la o nuntă de homosexuali. Pe baza motivelor și principiilor enumerate mai sus, nu ne putem imagina un scenariu în care participarea la o nuntă de homosexuali ar fi lucrul potrivit de făcut. Dacă după multă rugăciune, studierea Cuvântului lui Dumnezeu, gândire și discuții, ești călăuzit spre o altă convingere, noi nu denigrăm credința ta și nu punem la îndoială angajamentul tău față de Cristos.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui un creștin să participe la o nuntă de homosexuali?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries