settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să iei în deșert Numele Domnului?

Răspuns


Cu toate că mulți oameni cred că luarea Numelui lui Dumnezeu în deșert se referă la folosirea lui ca înjurătură, a folosi Numele lui Dumnezeu în mod nesăbuit implică mult mai multe lucruri. Pentru a înțelege severitatea luării în deșert a Numelui Domnului, trebuie mai întâi să vedem acest Nume din perspectiva Lui, așa cum e arătat în Scriptură. Dumnezeul lui Israel a fost cunoscut după multe nume și titluri, dar conceptul integrat în Numele lui Dumnezeu joacă un rol important și unic în Biblie. Natura lui Dumnezeu și atributele Lui, totalitatea Ființei Lui, și mai ales gloria Lui sunt reflectate în Numele Lui (Psalmul 8.1). Psalmul 111.9 ne spune că Numele Lui e „sfânt și înfricoșat”, iar „Rugăciunea Domnească” începe adresându-se lui Dumnezeu prin exprimarea „sfințească-se Numele Tău” (Matei 6.9), indicând faptul că reverența față de Dumnezeu și față de Numele Lui trebuie să aibă importanță primordială în rugăciunile noastre. Mult prea adesea dăm buzna în prezența lui Dumnezeu cu liste obraznice cu „lucruri de făcut” pentru El, fără să fim conștienți de sfințenia și măreția Lui și de imensa prăpastie care separă natura noastră de a Lui. Faptul în sine de a ni se permite să venim înaintea tronului Său se datorează numai dragostei Lui pline de har și îndurare pentru ai Săi (Evrei 4.16). Nu trebuie să considerăm niciodată acest har un lucru cuvenit.

Datorită măreției Numelui lui Dumnezeu, orice folosire a acestuia care Îi aduce dezonoare Lui sau caracterului Său e o luare a Numelui Lui în deșert. Cea de-a treia dintre cele Zece Porunci interzice tratarea sau folosirea Numelui Domnului într-o manieră lipsită de reverență, fiindcă aceasta ar indica o lipsă de respect față de Însuși Dumnezeu. Un om care folosește nepotrivit Numele lui Dumnezeu nu va fi socotită fără vină de Domnul (Exodul 20.7). În Vechiul Testament, aduceai dezonoare Numelui lui Dumnezeu dacă nu îndeplineai un jurământ sau o promisiune făcute în Numele Lui (Leviticul 19.12). Omul care folosea Numele lui Dumnezeu pentru a-și garanta jurământul, și apoi își încălca promisiunea, demonstra lipsa lui de reverență față de Dumnezeu, cât și faptul că nu se teme de pedeapsa divină. În esență era același lucru cu a nega existența lui Dumnezeu. Credincioșilor însă nu e nevoie să folosească Numele lui Dumnezeu pentru a garanta un jurământ, fiindcă în primul rând nu trebuie să facem jurăminte, ci „da” al nostru trebuie să fie „da” și „nu” al nostru să fie „nu”. (Matei 5.33-37)

Există un sens mai larg în care oamenii din zilele noastre iau Numele lui Dumnezeu în deșert. Cei care menționează Numele lui Cristos, se roagă în Numele Lui și își leagă identitatea de Numele Lui, dar în mod deliberat și continuu nu ascultă poruncile Lui, aceștia Îi iau Numele în deșert. Lui Isus Cristos I s-a dat Numele mai presus de orice nume, în fața căruia fiecare genunchi se va pleca (Filipeni 2.9-10), și când ne însușim numele de „creștin”, trebuie să facem acest lucru cu înțelegerea tuturor semnificațiilor pe care le implică. Dacă spunem că suntem creștini, dar acționăm, gândim și vorbim într-o manieră lumească sau profană, Îi luăm Numele în deșert. Când Îl reprezentăm greșit pe Cristos, fie intenționat, fie din ignoranță față de credința creștină așa cum e proclamată de Scriptură, luăm Numele Domnului în deșert. Când spunem că Îl iubim, dar nu facem ceea ce poruncește (Luca 6.46), luăm Numele Lui în deșert și suntem în pericolul de a-L auzi spunându-ne, în ziua judecății: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtați-vă de la Mine.” (Matei 7.21-23)

Numele Domnului este sfânt, așa cum El este sfânt. Numele Domnului este o reprezentare a gloriei, a maiestății și a dumnezeirii Lui supreme. Trebuie să prețuim și să onorăm Numele Lui așa cum Îl cinstim și Îl glorificăm pe Dumnezeu Însuși. Orice am face mai puțin decât aceasta înseamnă să-I luăm Numele în deșert.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să iei în deșert Numele Domnului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries