settings icon
share icon
Întrebare

Ce anume cred penticostalii unitarieni / mișcarea „Numai Isus"?

Răspuns


Mișcarea „Numai Isus", cunoscută și sub numele de penticostalism unitarian sau teologia unitariană, promovează învățătura că există un singur Dumnezeu, dar neagă tri-unitatea lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, teologia unitariană nu recunoaște Persoanele distincte ale Dumnezeirii: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Ea îmbracă diverse forme – unii Îl văd pe Isus Cristos ca fiind singurul Dumnezeu, care uneori Se manifestă ca Tatăl sau Duhul Sfânt. Învățătura de bază a penticostalilor unitarieni / a mișcării „Numai Isus" este că Isus este Tatăl și Isus este Duhul Sfânt. Este un singur Dumnezeu care Se revelează în diferite „moduri".

Învățătura mișcării „Numai Isus" / a penticostalilor unitarieni există de secole, sub o formă sau alta, ca modalism. Modalismul ne învață că Dumnezeu operează în diferite forme sau moduri în momente diferite – uneori ca Tată, uneori ca Fiu și uneori ca Duh Sfânt. Însă pasaje precum cel din Matei 3.16-17, unde două sau toate trei Persoanele Dumnezeirii sunt prezente, contrazic punctul de vedere modalist. Modalismul a fost condamnat ca erezie încă din secolul II d.Cr. Biserica Primară a combătut cu tărie perspectiva că Dumnezeu este o Persoană singulară, care a acționat în diferite forme, în momente diferite. Ei au argumentat din Scriptură că tri-unitatea lui Dumnezeu este evidentă prin faptul că adesea sunt văzute simultan mai mult decât o Persoană din Dumnezeire și între Acestea există interacțiune (de exemplu: Genesa 1.26, 3.22, 11.7, Psalmul 2.7, 104.30 (NTLR), 110.1, Matei 28.19, Ioan 14.16). Doctrina penticostalismului unitarian / a mișcării „Numai Isus" este nebiblică.

Pe de altă parte, conceptul tri-unității lui Dumnezeu este prezent în toată Scriptura. Nu e un concept ușor de cuprins de mintea finită. Și pentru că omului îi place ca totul să aibă înțeles în teologia lui, mișcările de felul „Numai Isus" – să nu mai spunem de Martorii lui Iehova – vin în mod regulat să explice natura lui Dumnezeu. Bineînțeles, lucrul acesta nu poate fi făcut fără a încălca flagrant textul biblic. Creștinii au acceptat că natura lui Dumnezeu nu este supusă limitărilor pe care ne-ar plăcea să I le impunem. Îl credem pe cuvânt când spune: „Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre și căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul. Ci cât sunt de sus cerurile față de pământ, atât sunt de sus căile Mele față de căile voastre și gândurile Mele față de gândurile voastre." (Isaia 55.8-9) Dacă nu putem înțelege gândurile și căile Lui, acceptăm că nu putem înțelege pe deplin nici natura Lui.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce anume cred penticostalii unitarieni / mișcarea „Numai Isus"?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries