settings icon
share icon
Întrebare

Sunt un nou-creștin. Care e pasul următor?

Răspuns


Felicitări! Dacă ești un nou-credincios, tocmai ai experimentat începutul vieții tale noi, eterne (Ioan 3.16, 10.10). Păcatele tale au fost iertate și ți-a fost dat un nou început (Romani 4.7). Acum ți-a fost dată bucurie negrăită, glorioasă (1 Petru 1.8-9).

Pe lângă binecuvântările extraordinare care decurg din a-L cunoaște pe Cristos, probabil te gândești: „Și ce urmează acum? Care e următorul pas?” Biblia oferă câteva principii importante pentru cei care au început o relație cu Dumnezeu.

În primul rând, ca nou-creștin, începe să citești Biblia. Există numeroase traduceri și numeroase locuri din care să începi. Deși nu există traducere perfectă, recomandăm să alegi o Biblie pe care o înțelegi ușor și e fidelă textului original al Bibliei. Pentru a vedea câteva traduceri populare din ziua de azi, poți vizita site-uri web cum sunt BibleGateway.com sau YouVersion.com. Recomandăm să începi citirea cu Evanghelia după Ioan sau una dintre celelalte Evanghelii, să citești despre ceea ce i-a învățat pe oameni și ceea ce a făcut Isus în timpul cât a fost pe pământ. Alte articole de pe GotQuestions.org te vor ajuta să găsești răspuns la întrebările practice pe care le ai despre Dumnezeu și chestiunile spirituale. Biblia ne învață: „Caută să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie rușine și care împarte drept Cuvântul adevărului.” (2 Timotei 2.15)

În al doilea rând, ca nou-creștin, începe să te rogi. Rugăciunea înseamnă pur și simplu să vorbești cu Dumnezeu. Mulți cred că rugăciunea trebuie să includă un set formal de cuvinte care pot avea loc numai în timpul unui serviciu bisericesc. Însă Biblia ne învață să ne rugăm fără încetare (1 Tesaloniceni 5.17). Ni se spune să-L lăudăm pe Dumnezeu zi și noapte. Dacă dorim să-L cunoaștem pe Dumnezeu mai profund, trebuie să comunicăm cu El regulat.

În fiecare zi Îi poți aduce mulțumiri lui Dumnezeu, Îl poți ruga să răspundă la nevoile tale zilnice și te poți ruga pentru alții. De asemenea, e important să te rogi împreună cu alți credincioși care Îl urmează pe Cristos, încurajându-vă unii pe alții, lăudându-L pe Dumnezeu și cerând împreună răspuns la nevoile fiecăruia. Pentru idei despre cum să te rogi, poți începe cu Rugăciunea Domnească (Matei 6.9-13).

În al treilea rând, ca nou-creștin, botează-te. Botezul simbolizează viața ta nouă în Cristos și proclamă că acum ești devotat lui Isus. Chiar și Isus a fost botezat (Luca 3.1-22) și Își cheamă ucenicii să se boteze și ei. Botezul a fost practicat chiar de primii urmași ai lui Isus, în Faptele Apostolilor 2.41.

De obicei, conducătorii unei biserici locale sunt cei care botează. Pastorul unei biserici locale sau un conducător de biserică ar trebui să se bucure să vorbească cu tine despre botez, dacă îți exprimi interesul.

În al patrulea rând, ca nou-creștin, clădește prietenii cu alți creștini. Menirea vieții de creștin e să te bucuri de ea împreună cu alții. Isus a petrecut mare parte din lucrarea Lui împreună 12 ucenici ca cei mai apropiați prieteni ai Săi. El la fel ne cheamă să trăim și noi în comunitate unii cu alții. Noul Testament conține peste 50 de versete unde e menționat „unii pe alții”, care fac referire la a ne iubii unii pe alții, a ne sluji unii pe alții, a ne încuraja unii pe alții și a ne ruga unii pentru alții. Fiecare dinte aceste porunci face necesară relația cu alți creștini.

Părtășia cu alți credincioși e unul dintre scopurile bisericii locale. Dacă în zona ta există o biserică care îi învață pe oameni din Cuvântul lui Dumnezeu, e un loc extraordinar în care să te implici. Dacă trăiești într-o comunitate fără biserică, va trebui să te rogi lui Dumnezeu să îți dea ocazii în care să te întâlnești cu alți creștini din zona ta.

În al cincilea rând, ca nou-creștin, ajută-i pe alții. Când îți începi viața cea nouă de creștin, vei descoperi o dragoste nouă în interiorul tău care îți va da dorința de a-i ajuta pe alții. Duhul Sfânt te va călăuzi spre moduri în care să ajuți. Îi poți sluji pe cei săraci din comunitatea ta, îl poți ajuta pe un vecin cu munca în curte sau poți vizita un prieten bolnav la spital. Duhul Sfânt în mod clar te va chema să arăți altora dragostea lui Dumnezeu (1 Ioan 3.17-18).

În al șaselea rând, ca nou-creștin, spune-i cuiva despre credința ta. A deveni creștin nu e un secret; e o celebrare! Spune-le tuturor celor care vor fi dispuși să te asculte despre lucrarea lui Cristos în viața ta. În unele cazuri, alți oameni vor veni la credința în Isus prin exemplul pe care îl împărtășești. Chiar înainte să Se înalțe la cer, Isus le-a poruncit ucenicilor să facă ucenici din toate națiunile (Matei 28.18-20). Și astăzi creștinii sunt chemați să le împărtășească altora nădejdea care este în noi (1 Petru 3.15-16).

În cele din urmă, acestea sunt simple sfaturi de ajutor pentru cum să crești în noua ta credință; nu sunt o listă de cerințe pentru a deveni creștin sau a rămâne creștin. Ai fost salvat prin har, prin credință, în afara oricăror fapte ale tale (Efeseni 2.8-9). Dumnezeu a început lucrarea în tine și promite să o sfârșească (Filipeni 1.6). Dumnezeu să te binecuvânteze pe măsură ce continui să te maturizezi în credință!

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Sunt un nou-creștin. Care e pasul următor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries