settings icon
share icon
Întrebare

Ar fi importantă descoperirea corabiei lui Noe?

Răspuns


În ultimii ani au existat multe pretinse descoperiri ale corabiei lui Noe. Descoperirile au fost în diverse locații, de la muntele Ararat din Turcia, până la un lanț muntos din Iran și până la o locație diferită pe muntele Ararat (cu un centru de vizitare). Nu constituie scopul articolului de față să evaluăm dacă pretențiile de descoperire a corabiei lui Noe sunt sau nu legitime. În schimb, întrebarea în discuție este dacă corabia lui Noe ar fi descoperită, ar fi acest lucru semnificativ? I-ar face descoperirea corabiei lui Noe pe oameni să se întoarcă la Dumnezeu cu credință?

Descoperirea unei structuri asemănătoare cu o corabie în munții din Orientul Mijlociu, datată cu carbon ca provenind din vremea relatării biblice despre corabia lui Noe (2500 î.Cr.), cu dovezi de viață animală care a fost odată la bord ar fi cu siguranță o descoperire senzațională. Pentru cei care cred în Dumnezeu și cred că Biblia e Cuvântul Lui inspirat ar fi o confirmare puternică a faptului că Biblia e adevărată și că istoria timpurie a omenirii s-a petrecut exact așa cum descrie Biblia. O descoperire verificată a corabiei lui Noe e posibil să-i facă pe mulți căutători și sceptici cu mintea deschisă cel puțin să reevalueze ceea ce cred. Totuși, în cazul criticilor cu mintea închisă și pentru ateii îndârjiți, descoperirea corabiei lui Noe nu ar produce nicio diferență.

Romani 1.19-20 spune: „Fiindcă ce se poate cunoaște despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu. În adevăr, însușirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veșnică și dumnezeirea Lui se văd lămurit de la facerea lumii, când te uiți cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Așa că nu se pot dezvinovăți." Dacă un om respinge dovada clară a lui Dumnezeu din Univers, nicio descoperire care are de-a face cu Biblia nu-i va schimba gândirea. În mod similar, în Luca 16.31, Domnul Isus declară: „Dacă nu ascultă pe Moise și pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morți." Nicio descoperire, niciun argument, nicio minune nu va schimba gândirea unui om care a fost orbit de Satan (2 Corinteni 4.4) și, cu o inimă împietrită și cu o minte închisă, respinge lumina Evangheliei.

Invers privind lucrurile, ar conta dacă corabia lui Noe nu ar fi niciodată descoperită? Nu, nu ar conta, pentru că credința creștină nu e clădită pe demonstrarea explicită/conclusivă a fiecărei relatări biblice. Credința creștină e clădită pe credință. „Ferice de cei ce n-au văzut, și au crezut." (Ioan 20.29) Totuși, există două motive pentru care corabia lui Noe e posibil să nu fie descoperită niciodată. Mai întâi, lemnul corabiei trebuie să fi fost foarte valoros după potop. Noe și familia lui probabil că a avut nevoie de lemn să-și construiască casele. E posibil ca Noe și familia lui sau urmașii lor să fi demontat corabia și să folosească lemnul pentru alte scopuri. În al doilea rând, chiar dacă Noe și familia lui ar fi lăsat corabia intactă, de atunci au trecut aproximativ 4.500 de ani (dacă relatarea biblică e interpretată literal). O structură din lemn expusă fenomenelor aspre ale naturii timp de 4.500 de ani în cea mai mare parte s-ar descompune total.

Cu toate că descoperirea corabiei lui Noe ar fi o descoperire arheologică uimitoare și de mare impact, nu ar fi niciodată un lucru în care creștinii să-și pună credința. Descoperirea corabiei lui Noe sau a chivotului legământului sau a Grădinii Edenului sau a oricărui alt obiect biblic nu va dovedi credința creștină și nu va schimba gândirea niciunui om care nu e atras de Dumnezeu (Ioan 6.44) „Și credința este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredințare despre lucrurile care nu se văd." (Evrei 11.1)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar fi importantă descoperirea corabiei lui Noe?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries