settings icon
share icon
Întrebare

Cum a făcut Noe să încapă toate animalele în corabie?

Răspuns


Cum a făcut Noe să încapă toate acele animale în corabie? A fost corabia suficient de mare să cuprindă „câte două din fiecare soi... din păsări după soiul lor, din vite după soiul lor și din toate târâtoarele de pe pământ după soiul lor" și câte șapte din unele soiuri? Dar cum a fost cu mâncarea? Trebuia să fie suficient spațiu să depoziteze hrană suficientă să-i ajungă lui Noe și familiei lui (opt în total) și tuturor animalelor cel puțin un an (vezi Genesa 7.11, 8.13-18) și poate chiar mai mult, în funcție de cât timp a fost necesar ca vegetația să crească la loc. Vorbim de multă mâncare! Dar apa de băut? E realist să credem că corabia lui Noe era suficient de mare să adăpostească toate aceste animale și toată mâncarea și apa pentru mai bine de un an?

Dimensiunile corabiei date în Genesa sunt trei sute de coți în lungime, cincizeci de coți în lățime și treizeci de coți în înălțime (Genesa 6.15) Ce e cotul? Un cot e o unitate de măsură antică, lungimea antebrațului de la cot până la cel mai lung deget (latinescul pentru „cot" e „cubitum"), iar în ebraică e numit „ammah". Cum brațele oamenilor sunt de diferite dimensiuni, unora această unitate de măsură le pare ambiguă, însă cercetătorii în general sunt de acord că reprezintă undeva între 43-56 de centimetri. Cotul antic egiptean se știe că avea 55,59 cm. Așadar, calculând matematic,
300 x 56 cm = 16.800 cm; 50 x 56 cm = 2.800 cm; 30 x 56 cm = 1.680 cm, respectiv
168 m; 28 m; 16 m.

Prin urmare, corabia ar fi putut avea în jur de 168 de metri lungime, 28 de metri lățime și 16 m înălțime. Acestea nu sunt dimensiuni iraționale. Însă cât de mult spațiu de depozitare înseamnă aceasta? Ei bine, 168 x 28 x 16 = 75.264 m³. Bineînțeles, nu tot era spațiu liber. Corabia avea trei niveluri (Genesa 6.16) și multe încăperi (Genesa 6.14), pereții acestora consumând spațiu. Cu toate acestea, s-a calculat că puțin mai mult decât jumătate (54,75%) din cei 75.264 de metri cubi puteau adăposti 125.000 de animale de talia oilor, lăsând aproximativ tot atât de mult spațiu liber (vezi http://www.icr.org/bible/bhta42.html).

John Woodmorappe, autorul lucrării definitorii Noah's Ark: A Feasibility Study (Corabia lui Noe: un studiu de fezabilitate, n.tr.), a estimat că numai 15% dintre animalele din corabie ar fi fost mai mari decât oile. Această cifră nu ia în calcul posibilitatea ca Dumnezeu să fi adus la Noe animale „pui", care ar fi fost semnificativ mai mici decât exemplarele adulte.

Cât de multe animale s-au aflat în corabie? Woodmorappe estimează în jur de 16.000 de „soiuri". Ce este un „soi"? Denumirea de „soi" se crede a fi mult mai largă decât „specii". Chiar dacă sunt peste 400 de rase de câini, toate aparținând unei singure specii (Canis familiaris), tot atât de multe specii pot aparține unui soi. Unii cred că termenul „gen" poate fi mai apropiat de termenul biblic „soi".

Totuși, chiar dacă presupunem că „soi" e sinonim cu „specie", „nu sunt foarte multe specii de mamifere, păsări, amfibieni și reptile. Om de frunte în sistematică și biologie, Ernst Mayr dă numărul de 17.600. Permițând două exemplare din fiecare specie în corabie, plus șapte din puținele soiuri de așa-numite animale «curate», plus un adaos rezonabil pentru speciile dispărute cunoscute, e evident că în corabie nu au fost mai mult decât să zicem 50.000 de animale" (Morris, 1987).

Unii au estimat că au fost în jur de 25.000 de soiuri de animale reprezentate în corabie. Aceasta e o estimare maximală. Cu două de fiecare soi și șapte din câteva, numărul animalelor ar depăși 50.000, deși nu cu foarte mult, relativ vorbind. În orice caz, fie că au fost 16.000 sau 25.000 de soiuri de animale, chiar cu două din fiecare și șapte dintre unele, cercetătorii sunt de acord că exista suficient spațiu pentru toate animalele din corabie, rămânând loc și pentru mâncare și apă.

Dar ce s-a întâmplat cu toate excrementele produse de toate aceste animale? Cum au reușit opt oameni să hrănească toate acele animale și să se descurce cu tone de excremente zi de zi? Dar animalele cu regim alimentar specializat? Cum a supraviețuit viața vegetală? Dar insectele? Sunt o mie de alte întrebări ca acestea care pot fi puse și toate sunt întrebări bune. În mintea multora, astfel de întrebări nu pot primi răspuns. Dar cu siguranță nu sunt o noutate. Au fost puse în mod repetat de-a lungul vremii. Și în tot acest timp cercetătorii au căutat răspunsuri. Acum există numeroase studii foarte competente de fezabilitate care l-au pus la test pe Noe și corabia lui.

Cu peste 1.200 de referințe competente la studii academice, cartea lui Woodmorappe e „o evaluare sistematică modernă a presupuselor dificultăți care însoțesc corabia lui Noe" (John Woodmorappe, „A Resource for Answering the Critics of Noah's Ark", Impact, nr. 273, martie 1996. Institute for Creation Research, 30 ianuarie 2005 http://www.icr.org/pubs/imp/imp-273.htm). Woodmorappe afirmă că, după ani de examinare sistematică a tuturor întrebărilor care s-au ridicat, „toate argumentele împotriva corabiei sunt... dovedite deficiente. De fapt, majoritatea argumentelor de acest fel, deși la început par superficial plauzibile, rezultă că sunt ușor de invalidat."

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum a făcut Noe să încapă toate animalele în corabie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries