settings icon
share icon
Întrebare

Există niveluri diferite de pedeapsă în iad?

Răspuns


Ideea că există niveluri diferite de pedeapsă în iad derivă în primul rând din Divina Comedie, scrisă de Dante Alighieri, între 1308 și 1321. În ea, poetul roman Vergiliu îl conduce pe Dante prin nouă cercuri de iad. Cercurile sunt concentrice, reprezentând o creștere gradată în ticăloșie și culminând în centrul pământului, unde Satan este ținut legat. Păcătoșii din fiecare cerc sunt pedepsiți într-un mod potrivit cu nelegiuirile lor. Fiecare păcătos este afectat toată veșnicia de păcatul cel mai grav pe care l-a comis. Potrivit lui Dante, cercurile variază de la primul cerc, unde locuiesc cei nebotezați și păgânii virtuoși, până la centrul iadului, păstrat pentru aceia care au comis păcatul suprem – trădare împotriva lui Dumnezeu.

Deși nu spune acest lucru în mod specific, Biblia pare să indice faptul că există niveluri diferite de pedeapsă în iad. În Apocalipsa 20.11-15, oamenii sunt judecați „după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărțile acelea” (Apocalipsa 20.12). Totuși, toți cei prezenți la această judecată sunt aruncați în Iazul de foc (Apocalipsa 20.13-15). Așa că, probabil, scopul judecății este de a determina cât de severă va fi pedeapsa. Indiferent de caz, să fii aruncat într-o porțiune ușor mai puțin fierbinte a Iazului de foc nu este o consolare pentru aceia care sunt totuși condamnați pentru veșnicie. Indiferent de nivelurile de pedeapsă pe care le conține, este evident faptul că iadul este un loc de evitat.

Din nefericire, Biblia afirmă că cei mai mulți oameni vor sfârși în iad. „...Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare și mulți sunt cei ce intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt cei ce o află” (Matei 7.13-14). Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: „Pe ce cale sunt?” Cei „mulți” de pe calea largă au un lucru în comun – cu toții L-au respins pe Hristos ca singura cale de a ajunge în cer. Isus a spus: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl, decât prin Mine.” (Ioan 14.6). Atunci când a spus că este singura cale, acest lucru a fost cu siguranță exact ceea ce a vrut să se înțeleagă. Oricine urmează o altă „cale” în afară de Isus Cristos se află pe calea largă înspre distrugere și, indiferent dacă există sau nu niveluri diferite de pedeapsă în iad, suferința este îngrozitoare, cumplită, eternă și de evitat.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există niveluri diferite de pedeapsă în iad?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries