settings icon
share icon
Întrebare

Există diferite niveluri de cer?

Răspuns


Cel mai apropiat lucru spus de Scriptură cu privire la faptul că există mai multe niveluri de cer se găsește în 2 Corinteni 12.2: „Cunosc un om în Hristos, care, acum paisprezece ani, a fost răpit până în al treilea cer (dacă a fost în trup, nu știu; dacă a fost fără trup, nu știu: Dumnezeu știe).” Unii interpretează acest lucru ca un indiciu al faptului că există trei niveluri de cer, un nivel pentru „creștinii superdevotați”, sau creștinii care au obținut un nivel înalt de spiritualitate, un nivel pentru creștinii „obișnuiți” și un nivel pentru creștinii care nu L-au slujit cu credincioșie pe Dumnezeu. Acest punct de vedere nu are bază biblică.

Pavel nu spune că există trei ceruri sau trei niveluri de cer. În multe culturi antice, oamenii au folosit cuvântul „cer” pentru a descrie „domenii” diferite de cer – văzduhul, spațiul cosmic și un cer spiritual. Deși termenii nu sunt în mod specific biblici, el este în mod obișnuit cunoscut ca cerul terestru, telest și celest. Pavel spunea că Dumnezeu l-a dus în cerul „celest”, domeniul în care locuiește Dumnezeu. Conceptul diferitelor niveluri de cer poate veni în parte de la Divina Comedie a lui Dante, în care poetul descrie deopotrivă cerul și iadul ca având nouă niveluri diferite. Totuși, Divina Comedie este o operă de ficțiune. Ideea diferitelor niveluri de cer este străină Scripturii.

Scriptura vorbește despre răsplătiri diferite în cer. Isus a spus cu privire la răsplătiri: „Iată, Eu vin curând; și răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui” (Apocalipsa 22.12). Isus a spus că atunci când va veni, va avea cu El răsplătiri pe care să le dea oamenilor, pe baza a ceea ce au făcut. Acest lucru ne arată că va fi un timp de răsplătire pentru credincioși. În 2 Timotei 4.7-8 citim cuvintele lui Pavel în încheierea lucrării sale: „M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credința. De acum mă așteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în «ziua aceea» Domnul, Judecătorul cel drept. Și nu numai mie, ci și tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.”

Doar acele lucrări care rezistă la proba focului au valoare eternă și vor fi vrednice de răsplată. Acele lucrări valoroase sunt denumite „aur, argint și pietre prețioase” (1 Corinteni 3.12) și sunt acele lucruri care sunt clădite pe fundația credinței în Hristos. Acele lucrări care nu vor fi răsplătite sunt numite „lemn, fân, paie”; acestea nu sunt fapte rele, ci activități superficiale, fără valoare eternă. Răsplătirile vor fi distribuite la „scaunul de judecată al lui Hristos”, un loc unde viețile celor credincioși vor fi evaluate în scopul răsplătirii. „Judecata” credincioșilor nu se referă niciodată la pedeapsă pentru păcat. Isus Hristos a fost pedepsit pentru păcatul nostru atunci când a murit pe cruce și Dumnezeu a spus despre noi: „Pentru că le voi ierta nelegiuirile și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele și fărădelegile lor” (Evrei 8.12). Ce gând glorios! Creștinul nu trebuie să se teamă de pedeapsă, ci poate aștepta cu nerăbdare cununile de răsplată pe care să le poată arunca la picioarele Mântuitorului. În concluzie, nu există niveluri diferite de cer, dar există niveluri diferite de răsplătiri în cer.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există diferite niveluri de cer?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries