settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre nedreptate?

Răspuns


Biblia are multe de spus pe subiectul nedreptății. Știm că Dumnezeu e în favoarea justiției; știm că e împotriva nedreptății, chiar în cei mai elementari termeni. Scriitorul cărții Proverbele menționează următorul lucru: „Domnul urăște două feluri de greutăți, și cântarul mincinos nu este un lucru bun.” (Proverbele 20.23) Dreptatea stă la temelia tronului lui Dumnezeu (Psalmul 89.14), și Dumnezeu nu aprobă parțialitatea, fie că vorbim despre un cântar cu greutăți modificate sau un sistem juridic nedrept (Leviticul 19.15, Iacov 2.8-9). Sunt multe alte versete, atât în Vechiul, cât și în Noul Testament care ne dau o idee despre neplăcerea lui Dumnezeu față de nedreptate (2 Cronici 19.7, Iov 6.29, 11.14, Proverbele 16.8, Ezechiel 18.24, Romani 9.14).

Isaia a trăit într-o vreme în care împărăția lui Iuda se zbătea sub povara injustiției: „Astfel, justiția este îndepărtată și dreptatea stă la distanță, căci adevărul se împiedică în piață și onestitatea nu poate intra. Adevărul nu este de găsit și oricine se abține de la rău devine o victimă. Domnul a văzut și nu I-a plăcut că nu mai era dreptate.” (Isaia 59.14-15, NTLR) Mesajul lui Dumnezeu pentru ei a fost simplu: „Învățați-vă să faceți binele, căutați dreptatea, ocrotiți pe cel asuprit, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă!” (Isaia 1.17) Mai târziu, Dumnezeu le spune să „dezlege lanțurile nedreptății” (Isaia 58.6 NTLR, cf. Psalmul 82.3), indicând faptul că nedreptatea este o formă de robie și de asuprire.

În cartea Iacov, vedem mai adânc în inima lui Dumnezeu privitor la nedreptate. Dumnezeu nu e meschin sau obsesiv. El nu prețuiește justiția numai pentru a avea lucrurile în ordine. Sunt lucruri mai profunde la mijloc. În Iacov 2, vedem o discuție despre favoritism. Iacov îi vorbește uni grup de credincioși care îi judecau pe oamenii din adunarea lor în funcție de statutul social. În inima umană, nedreptatea e un semn al favoritismului, al tendinței de condamnare și al lipsei de dragoste. Când ne străduim să fim neprihăniți prin propriile noastre evaluări omenești, uităm invariabil evaluarea lui Dumnezeu: perfecțiunea. Orice e mai puțin decât perfecțiunea pentru Dumnezeu e un cântar dezechilibrat.

Din pricina Căderii, fiecare om e nedrept. Facem o mulțime de lucruri incongruente. Facem greșeli, oscilăm, facem și spunem lucruri care sunt complet contradictorii. Așa cum a spus Iacov: „Toți greșim în multe feluri.” (Iacov 3.2) Nedreptatea impregnează viața noastră și judecăm nedrept și îi evaluăm pe alții după un standard diferit de cel de care suntem dispuși să ne ținem noi.

Singura cale de a scăpa cu adevărat de nedreptate este în primul rând să acceptăm că Dumnezeu e perfect drept și oamenii sunt prin natura lor nedrepți, adică mai puțin decât perfecți, și apoi să acceptăm neprihănirea lui Dumnezeu (1 Ioan 1.5-9). Numai când nu ne mai preocupăm cu a ne face noi înșine neprihăniți ne putem încrede în Cel care îl îndreptățește pe cel păcătos (Romani 4.5). Apoi, ca copii ai lui Dumnezeu, putem vedea clar să combatem nedreptatea din jurul nostru cu o atitudine plină de îndurare (Mica 6.8, Iacov 1.27).

Isus e pe deplin drept; nu e nicio nedreptate în El. Datorită perfecțiunii Lui, Isus poate oferi dreptatea adevărată. De fapt, „Tatăl nici nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului” (Ioan 5.55). Privim spre timpul când neprihănirea și dreptatea vor fi lucrul obișnuit și nedreptatea va fi izgonită pentru totdeauna: „El va face ca domnia Lui să crească și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci. Iată ce va face râvna Domnului oștirilor.” (Isaia 9.7)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre nedreptate?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries