settings icon
share icon
Întrebare

Ce este necazul cel mare?

Răspuns


Necazul este o perioadă de timp din viitor în care Domnul va împlini două aspecte ale planului Său: 1) Va finaliza disciplinarea națiunii Israelului (Daniel 9.24) și 2) Îi va judeca pe locuitorii necredincioși și fără teamă de Dumnezeu ai pământului (Apocalipsa 6-18). Durata Necazului este de șapte ani. Acest lucru este determinat de înțelegerea celor șaptezeci de săptămâni din cartea Daniel (Daniel 9.24-27; vezi și articolul What is the Tribulation? – în limba română: Ce reprezintă perioada Necazului?) Necazul cel mare este a doua jumătate a perioadei Necazului, și are o durată de trei ani și jumătate. Se distinge de perioada Necazului pentru că Fiara sau Anticristul va fi descoperit și mânia lui Dumnezeu se va intensifica din plin în acest timp. Prin urmare, este important în acest moment să evidențiem faptul că Necazul și Necazul cel mare nu sunt termeni sinonimi. În cadrul escatologiei (studiul lucrurilor din viitor), Necazul se referă la întreaga perioadă de șapte ani, în timp ce „Necazul cel mare" se referă la cea de-a doua jumătate a Necazului.

Cristos Însuși folosește expresia „Necazul cel mare" cu referire la cea de-a doua jumătate a Necazului. În Matei 24.21, Isus spune: „Pentru că atunci va fi un necaz așa de mare, cum n-a fost niciodată de la începutul lumii până acum și nici nu va mai fi." În acest verset, Isus face referire la evenimentul din Matei 24.15, care descrie arătarea urâciunii pustiirii, omul cunoscut și ca Anticrist. În Matei 24.29-30, Isus afirmă, de asemenea: „Îndată după acele zile de necaz ... se va arăta în cer semnul Fiului omului, toate semințiile pământului se vor boci și vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere și cu o mare slavă." În acest pasaj, Isus definește Necazul cel mare (v. 21) ca începând cu arătarea urâciunii pustiirii (v.15) și sfârșindu-se cu cea de-a doua venire a lui Cristos (v. 30).

Alte pasaje care fac referire la Necazul cel mare sunt Daniel 12.1b, care spune: „... căci aceasta va fi o vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt neamurile și până la vremea aceasta." Se pare că Isus a citat acest verset atunci când a spus cuvintele consemnate în Matei 24.21. Și Ieremia 30.7 face referire la Necazul cel mare: „Vai, căci ziua aceea este mare. Niciuna n-a fost ca ea? Este o vreme de necaz pentru Iacov, dar Iacov va fi izbăvit din ea." Sintagma „necaz pentru Iacov" face referire la națiunea lui Israel, care va experimenta persecuție și dezastre naturale cum nu au mai fost văzute.

Având în vedere informația pe care ne-a dat-o Isus în Matei 24.15-30, e ușor să concluzionăm că începutul Necazului celui mare are în mare parte de-a face cu urâciunea pustiirii, o acțiune a Anticristului. În Daniel 9.26-27, vedem că acest om va face un „legământ" (un tratat de pace) cu lumea pentru o perioadă de șapte ani (o „săptămână"; vezi, din nou, articolul What is the Tribulation? – în limba română: Ce reprezintă perioada Necazului?). La mijlocul perioadei de șapte ani – „la mijlocul săptămânii" – ni se spune că acest om va rupe legământul pe care l-a făcut, oprind jertfele și darul de mâncare, lucru care face referire în mod specific la acțiunile lui din cadrul Templului care urmează să fie reconstruit în viitor. Apocalipsa 13.1-10 oferă și mai multe detalii privitoare la acțiunile Fiarei și, la fel de important, confirmă, de asemenea, perioada de timp cât va fi la putere. Apocalipsa 13.5 spune că va fi la putere 42 de luni, adică trei ani și jumătate, cât va dura Necazul cel mare.

Apocalipsa ne oferă cea mai importantă informație privitoare la Necazul cel mare. Din Apocalipsa 13, când Fiara este arătată, și până la întoarcerea lui Cristos, în Apocalipsa 19, ni se prezintă o imagine a mâniei lui Dumnezeu revărsate asupra pământului din pricina necredinței și a rebeliunii (Apocalipsa 16-18). Este, de asemenea, o imagine a felului în care Dumnezeu disciplinează și în același timp Își protejează poporul Lui, Israel (Apocalipsa 14.1-5), până când Își va împlini promisiunea față de Israel și va întemeia o împărăție pământească (Apocalipsa 20.4-6).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este necazul cel mare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries