settings icon
share icon
Întrebare

Ce este vremea de necaz pentru Iacov?

Răspuns


Sintagma „vreme de necaz pentru Iacov" este un citat din Ieremia 30.7 care spune: „Vai, căci ziua aceea este mare. Niciuna n-a fost ca ea? Este o vreme de necaz pentru Iacov, dar Iacov va fi izbăvit din ea."

În versetele precedente din Ieremia 30, găsim că Domnul îi vorbește lui Ieremia, prorocul, referitor la Iuda și Israel (30.3-4). În versetul 3, Domnul promite că, într-o zi din viitor, îi va aduce atât pe cei din Iuda, cât și pe cei din Israel înapoi în țara pe care le-a promis-o strămoșilor lor. Versetul 5 descrie un timp de mare frică și cutremurare. Versetul 6 descrie acest timp folosind imaginea unor bărbați care ar trece prin durerile nașterii, indicând din nou un timp de agonie. Dar există speranță pentru Iuda și Israel, pentru că deși este numită o „vreme de necaz pentru Iacov", Domnul promite că îl va salva pe Iacov (referindu-Se la Iuda și Israel) din acest timp de mare necaz (versetul 7).

În Ieremia 30.10-11, Domnul spune: „Căci te voi izbăvi din țara cea depărtată și îți voi izbăvi sămânța din țara în care este roabă; Iacov se va întoarce iarăși, va avea odihnă și liniște și nu-l va mai tulbura nimeni. Căci Eu sunt cu tine, zice Domnul, ca să te izbăvesc."

De asemenea, Domnul spune că va distruge națiunile care i-au ținut pe cei din Iuda și din Israel în robie și nu va permite niciodată ca Iacov să fie în întregime distrus. Totuși, trebuie observat că Domnul descrie acesta ca fiind un timp de disciplină pentru poporul Lui. El spune despre Iacov: „Voi nimici pe toate neamurile printre care te-am risipit, dar pe tine nu te voi nimici; te voi pedepsi cu dreptate, nu pot să te las nepedepsit."

Ieremia 30.7 spune: „Ziua aceea este mare. Niciuna n-a fost ca ea?" Singura perioadă de timp care se potrivește cu această descriere este perioada Necazului. Aceasta este de neegalat în istorie.

Isus a descris Necazul folosind parțial aceleași descrieri ca în Ieremia. În Matei 24.6-8, El a afirmat că apariția cristoșilor mincinoși, războaiele și veștile de războaie, foametea și cutremurele sunt „începutul durerilor nașterii" (NTLR).

Şi Pavel a descris Necazul ca pe durerile nașterii. 1 Tesaloniceni 5.3 spune: „Când vor zice: «Pace și liniște!», atunci o prăpădenie neașteptată va veni peste ei, ca durerile nașterii peste femeia însărcinată, și nu va fi chip de scăpare." Acest eveniment urmează după Răpire și luarea Bisericii, din 4.13-18. În 5.9, Pavel reaccentuează absența Bisericii din această perioadă de timp, spunând: „Fiindcă Dumnezeu nu ne-a rânduit la mânie, ci ca să căpătăm mântuirea prin Domnul nostru Isus Cristos." Mânia despre care se vorbește aici este judecata lui Dumnezeu asupra lumii necredincioase și disciplinarea pe care o face Israelului, în timpul Necazului.

Aceste „dureri ale nașterii" sunt descrise în detaliu în Apocalipsa 6-12. Parte din scopul Necazului este să-L aducă pe Israel înapoi la Domnul.

În cazul acelora care L-au primit pe Cristos ca Mântuitor din păcat, vremea de necaz a lui Iacov este ceva pentru care trebuie să-L lăudăm pe Domnul, pentru că demonstrează faptul că Dumnezeu Își ține promisiunile. El ne-a promis viață veșnică prin Cristos, Domnul nostru, și a promis o țară, sămânță de urmași și binecuvântare lui Avraam și descendenților lui fizici. Totuși, înainte să-Şi împlinească aceste promisiuni, va disciplina cu dragoste, dar cu fermitate națiunea lui Israel, ca să se întoarcă la El.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este vremea de necaz pentru Iacov?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries