settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre nebunie?

Răspuns


Nebunia este rezultatul folosirii greșite a inteligenței pe care Dumnezeu i-a dat-o unui om. Un nebun își folosește capacitățile raționale ca să ia decizii greșite. Cel mai elementar fel de nebunie este negarea existenței lui Dumnezeu sau a-I spune „nu” lui Dumnezeu (Psalmul 14.1). Biblia asociază nebunia cu un temperament aprins (Proverbele 14.16-17), cu vorbirea stricată (Proverbele 19.1) și cu neascultarea de părinți (Proverbele 15.5). Ne naștem cu o nebunie inerentă, însă disciplinarea ne va ajuta să ne instruim în înțelepciune (Proverbele 22.15).

Proverbele 19.3 spune că nebunia este contraproductivă: „Nebunia omului duce la ruinarea lui...” (traducere liberă) În Marcu 7.22, Isus folosește un cuvânt care înseamnă „lipsă de sens” și e tradus cu „nebunie”. În acel context, Isus descrie ceea ce iese din inima omului și îl întinează. Nebunia e una dintre dovezile că un om are o natură întinată, păcătoasă. Proverbele 24.9 spune: „Gândul celui nebun nu este decât păcat...” Prin urmare, nebunia este în mod real încălcarea Legii lui Dumnezeu, pentru că este fărădelege (1 Ioan 3.4).

Pentru nebun, calea lui Dumnezeu este o nebunie: „Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării...” (1 Corinteni 1.18, cf. vs. 23) Evanghelia îi pare o nebunie celui nemântuit, pentru că nu are sens pentru el. Nebunul este cu totul nesincronizat cu înțelepciunea lui Dumnezeu. Evanghelia este în contrasens cu inteligența și rațiunea înnăscute ale necredinciosului „... Dumnezeu a găsit cu cale să mântuiască pe credincioși prin nebunia propovăduirii crucii.” (1 Corinteni 1.21)

Cel care crede în Cristos primește chiar natura lui Dumnezeu (2 Petru 1.4), care include gândul lui Cristos (1 Corinteni 2.16). Prin bazarea pe puterea Duhului Sfânt care locuiește în el, credinciosul poate respinge nebunia. Gândurile lui Îi pot fi plăcute Domnului și poate lua decizii care Îl glorifică pe Dumnezeu și îi îmbogățesc viața și viața celor din jurul lui (Filipeni 4.8-9, Efeseni 5.18-6.4).

Când vine vorba despre destinul nostru etern, un om e fie nebun, însemnând că respinge Evanghelia lui Cristos, fie e înțelept, însemnând că crede în Cristos și Îi dedică Lui viața (vezi Matei 7.24-27). Credinciosul descoperă că Evanghelia – ceea ce a crezut că este nebunie – în realitate este înțelepciunea lui Dumnezeu, care îi dă viața veșnică.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre nebunie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries