settings icon
share icon
Întrebare

Ce este natura umană? Ce spune Biblia despre natura umană?

Răspuns


Natura umană este ceea ce ne face în mod distinct umani. Natura noastră e distinctă de cea a animalelor și de restul creației prin faptul că putem gândi și avea sentimente. Una dintre caracteristicile fundamentale care disting ființele umane de restul creației este capacitatea noastră de a raționa. Nicio altă creatură nu are această capacitate și fără îndoială că acesta este un dar unic care ne-a fost dat de către Dumnezeu. Rațiunea noastră ne permite să reflectăm asupra naturii noastre și asupra naturii lui Dumnezeu și să dobândim cunoașterea voii lui Dumnezeu pentru creația Sa. Nicio altă parte din creația lui Dumnezeu nu are o natură capabilă de a raționa.

Biblia ne învață că Dumnezeu a creat ființele omenești după chipul Său. Aceasta înseamnă că El ne-a capacitat să-L înțelegem într-o măsură pe El și conceptul vast și complex în care a făcut El lucrurile. Natura noastră umană reflectă unele dintre atributele lui Dumnezeu, cu toate că într-un mod limitat. Iubim pentru că suntem făcuți după chipul lui Dumnezeu, care este dragoste (1 Ioan 4.16). Pentru că suntem creați după chipul Său, putem fi plini de compasiune, credincioși, demni de încredere, binevoitori, răbdători și drepți. În noi, aceste atribute sunt distorsionate de păcat, care se află și el în natura noastră.

Inițial, natura umană era perfectă prin faptul că era creată în acest fel de către Dumnezeu. Biblia ne învață că ființele umane au fost creată să fie „foarte bune" de către un Dumnezeu iubitor (Genesa 1.31), dar acea calitate bună a fost ruinată de păcatul lui Adam și al Evei. În consecință, întreaga rasă umană a căzut victimă naturii păcatului. Vestea bună este că, în momentul în care un om se încrede în Cristos, primește o natură nouă. 2 Corinteni 5.17 ne spune: „Căci, dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi." Sfințirea este procesul prin care Dumnezeu dezvoltă natura noastră nouă, capacitându-ne să creștem mai mult în sfințenie de-a lungul timpului. Acesta este un proces continuu cu multe victorii și înfrângeri, fiindcă natura nouă luptă cu „cortul" (2 Corinteni 5.4) în care locuiește – omul cel vechi, natura cea veche, carnea. Numai când vom fi glorificați în cer, natura noastră nouă va fi eliberată, ca să trăiască veșnic în prezența lui Dumnezeu, după a Cărui chip suntem creați.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este natura umană? Ce spune Biblia despre natura umană?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries