settings icon
share icon
Întrebare

Ce este nardul în Biblie?

Răspuns


Nardul era un parfum scump menționat în Cântarea Cântărilor (1:12; 4:13-14) și în relatările evangheliilor despre femeile care Îl ung pe Isus (Marcu 14:3; Ioan 12:3). Cuvântul nard se găsește în versiunea King James; alte traduceri spun pur și simplu "nard pur".

Nardul are o aromă puternică și distinctivă, asemănătoare unui ulei esențial, care se lipește de piele și de păr și continuă să emane parfumul său îmbătător. De asemenea, se credea că are proprietăți medicinale. Potrivit Eastman's Bible Dictionary, nardul "este rădăcina unei plante indiene, Nardostachys jatamansi, din familia Valeriance, care crește în munții Himalaya. Se distinge prin faptul că are mulți țepi păroși care ies dintr-o singură rădăcină". Unguentul preparat din rădăcină era foarte apreciat. Nardul simboliza tot ceea ce era mai bun în culturile antice, așa cum o face pentru noi "diamantul Tiffany" sau "standardul de aur".

Nardul avea un parfum unic, iar prezența aromei sale era un indiciu că a fost oferită cea mai bună calitate. În Cântarea Cântărilor, nardul este menționat cu referire la dragostea dintre mire și mireasă. În Cântarea Cântărilor lui Solomon 1:12, mireasa spune: "Cât stă împăratul la masa lui, nardul meu îşi răspândeşte mirosul." Aceste cuvinte implică faptul că, în ciuda tuturor celorlalte parfumuri din încăpere, doar cel al miresei sale ar conta pentru mire. Prezența nardului reprezenta pasiunea lor unul pentru celălalt și dorința lor de a avea doar ceea ce este mai bun pentru a-și defini dragostea.

Când Maria din Betania a spart vasul de alabastru cu nard (Ioan 12:3) și a scăldat picioarele lui Isus cu ulei, și ea a vrut doar ceea ce era mai bun pentru a-și defini dragostea pentru El. S-a speculat că acest vas ar fi putut fi zestrea sau moștenirea Mariei. Cu alte cuvinte, este posibil ca acest vas cu nard să fi fost tot ceea ce avea ea de valoare, iar ea l-a revărsat peste Isus. Darul ei extravagant este o imagine a felului de jertfă așteptat de la fiecare dintre noi. Doar ceea ce era mai bun era demn de Domnul ei, iar ea era dispusă să dea totul ca act de închinare. Același lucru ar trebui să fie valabil și pentru noi (vezi Numeri 18:29).

Când Iuda i-a reproșat Mariei că a irosit un parfum atât de prețios (Ioan 12:4-5), Isus l-a redus la tăcere: "Las-o în pace, căci ea l-a păstrat pentru ziua îngropării Mele." (Ioan 12:7) Numai Isus a înțeles cu adevărat ceea ce spunea. El știa că în câteva zile avea să fie arestat, judecat și răstignit. Este foarte posibil ca, în timp ce simțea biciul zdrobindu-I carnea, în timp ce simțea cum cuiele Îi străpung mâinile și picioarele, să fi putut, de asemenea, să simtă parfumul acelui dar de nard și să-și amintească de ce făcea acest lucru. Este posibil ca darul Mariei să-L fi întărit și încurajat, chiar și pe parcursul chinului Său cumplit, deoarece mirosul puternic al acestuia persista pe pielea Sa. Maria nu a știut acest lucru în momentul în care și-a oferit darul ei valoros, dar a fost prima care L-a uns pe Fiul lui Dumnezeu în momentul în care El a devenit nu doar Învățătorul lor, ci jertfa supremă pentru păcatele lumii (Ioan 1:29; 2 Corinteni 5:12).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este nardul în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries