settings icon
share icon
Întrebare

Când este necesar să mustrăm un alt credincios?

Răspuns


A mustra pe cineva înseamnă a-l critica aspru. Cuvântul grecesc cel mai des tradus prin "mustrare" în Noul Testament este elegchó. În sensul său cel mai complet, elegchó înseamnă "a mustra și a condamna prin expunerea (uneori publică) a unei greșeli". Există momente în care noi toți avem nevoie să fim mustrați și există momente în care un credincios trebuie să-l mustre pe un alt credincios.

În mod normal, ne gândim la o mustrare într-un sens negativ, dar Proverbele 27:5-6 spune: "Mai bine o mustrare pe față, decât o prietenie ascunsă. – Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioșia lui, dar sărutările unui vrăjmaș sunt mincinoase." Pavel îl instruiește pe Tit, în calitate de supraveghetor al bisericii, să "sfătuiască și să mustre cu deplină putere" (Tit 2:15), lăsând să se înțeleagă că toate cele trei activități sunt la fel de importante. Știm că trebuie întotdeauna să ne încurajăm reciproc și să spunem adevărul (1 Tesaloniceni 5:11; Efeseni 4:25), dar cum știm când să mustrăm un alt credincios?

Mustrarea Scripturii începe în inimă. Înainte de a confrunta pe cineva în legătură cu ceva, ar trebui să ne examinăm mai întâi propriile motive. 1 Corinteni 16:14 spune: "Tot ce faceți să fie făcut cu dragoste." Aceasta include și mustrarea. Există un mod corect și un mod greșit de a mustra pe cineva. Mustrarea greșită provine din mândrie, mânie, răutate, gelozie sau altă atitudine egoistă. Scopul unei mustrări nescripturale este să rănească, să rușineze sau să rănească în alt fel un frate sau o soră creștină. Adesea, este implicată ipocrizia. Majoritatea avertismentelor Bibliei împotriva judecării altora se referă la cei care îi condamnă pe alții pentru aceleași lucruri pe care le fac ei înșiși (Matei 7:3-5). Pavel a scris: "Ci mă port aspru cu trupul meu și-l țin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat." (1 Corinteni 9:27)

Isus a dat instrucțiuni clare pentru gestionarea situațiilor în care un frate sau o soră este prins într-un păcat: "Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur. Dacă te ascultă, ai câștigat pe fratele tău." (Matei 18:15) Există un discernământ implicat în acest verset. Nu trebuie să fim câini de pază unii față de alții, pentru că toți păcătuim în multe feluri în fiecare zi (1 Ioan 1:8; Iacov 3:2). Cu toții păcătuim în gând, cuvânt, atitudine sau motivație. Dar atunci când un alt credincios alege un păcat care îi dăunează lui însuși, altcuiva sau Trupului lui Hristos, trebuie să intervenim. O mustrare este necesară uneori, deoarece trebuie să avem grijă unii de alții. Iacov 5:20 spune: "Cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui va mântui un suflet de la moarte și va acoperi o sumedenie de păcate." Confruntarea poate fi dificilă, dar nu înseamnă dragoste să-i permiți unui om care spune că este creștin să continue într-un păcat care va aduce consecințele lui Dumnezeu asupra sa, a familiei sau a bisericii sale.

Matei 18 continuă să clarifice pașii care trebuie urmați în disciplinarea bisericii dacă un credincios confruntat refuză să asculte o mustrare plină de dragoste. Isus spune: "Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inși, pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori. Dacă nu vrea să asculte de ei, spune-l bisericii; și, dacă nu vrea să asculte nici de biserică, să fie pentru tine ca un păgân și ca un vameș." (versetele 16-17) Acest lucru poate părea dur pentru mintea noastră saturată de toleranță, dar acesta este Isus care vorbește. Puritatea Bisericii Sale este de cea mai mare importanță pentru El. Oamenii care vor să Îi revendice Numele în timp ce Îi pângăresc reputația trebuie mustrați, nu trecuți cu vederea sau scuzați.

Dacă Biserica în ansamblu ar lua mai în serios cuvintele lui Isus, vocea noastră ar fi mai respectată în lume. Atunci când neglijăm să abordăm păcatele grave din Biserică, părem să luăm păcatul cu ușurință. Scepticii nu pot respecta pretenția noastră de a onora Biblia ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu în timp ce îi ignorăm pe aceia dintre noi care o nesocotesc în mod deschis.

Uneori, credincioșii ezită să îi mustre pe cei care au nevoie de mustrare din cauza abuzurilor din trecut. Unele biserici sau pastori au fost prea dornici să îi mustre pe alții sau au folosit Scriptura pentru a-i umili și ostraciza pe cei care nu erau de acord cu ei. Un astfel de comportament critic i-a determinat pe unii conducători de biserici să renunțe complet la aplicarea standardelor din Matei 18.

O listă de verificare simplă îi poate ajuta pe oameni să știe când este necesar să mustre un creștin păcătos. Nu ar trebui niciodată să ne grăbim sau să ne pripim în mustrare. Ar trebui să evaluăm fiecare situație cu atenție și rugăciune și să ne punem aceste întrebări:

1. Este viața mea lipsită de păcate similare? (Romani 2:1)

2. Am o relație cu această persoană care îmi permite să vorbesc în viața ei? (Galateni 6:2)

3. Motivația mea este aceea de restaurare, nu de condamnare? (Galateni 6:1)

4. Aș fi dispus ca cineva să mă mustre în același fel? (Matei 7:12)

5. Înțeleg Scriptura suficient de bine pentru a ști cum și de ce această persoană o încalcă? (2 Timotei 2:15)

6. Sunt pregătit să mă adresez pastorului sau prezbiterilor mei în numele acestei persoane dacă refuză să mă asculte?

7. Sunt dispus să mă angajez să mă rog pentru vindecarea și restaurarea acestei persoane înainte și după ce o confrunt? (Matei 26:41)

8. Este această ofensă cu adevărat un păcat sau pur și simplu un act de imaturitate sau preferință? (Efeseni 4:2)

9. Acționez eu în dragoste? (1 Corinteni 13:1)

Galateni 6:1 ne spune: "Fraților, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greșeală, voi, care sunteți duhovnicești, să-l ridicați cu duhul blândeții. Și ia seama la tine însuți, ca să nu fii ispitit și tu." Atunci când suntem chemați să confruntăm sau să mustrăm un frate de credință, trebuie să o facem întotdeauna într-o atitudine de umilință, știind că și noi suntem predispuși la păcat. Putem urma cuvintele de aur ale lui Isus în această situație și în oricare altă situație: "Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea și Prorocii." (Matei 7:12)

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Când este necesar să mustrăm un alt credincios?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries