settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt motivele biblice pentru divorț?

Răspuns


Când vorbim despre ce anume spune Biblia despre divorț, e important să ne gândim la cuvintele din Maleahi 2.16: „Căci Eu urăsc despărțirea în căsătorie, zice Domnul." Oricare ar fi motivele posibile pe care le dă Biblia pentru divorț, acest lucru nu înseamnă că Dumnezeu vrea să aibă loc divorțul în acele situații. În loc să întrebi „E ______ un motiv pentru divorț?", adesea întrebarea ar trebui să fie „E ______ un motiv pentru iertare, reabilitare și/sau sfătuire?".

Biblia oferă două motive clare pentru divorț: (1) imoralitatea sexuală (Matei 5.32, 19.9) și (2) abandonarea de către un necredincios (1 Corinteni 7.15). Însă chiar și în aceste două cazuri, divorțul nu e cerut sau încurajat. Cel mult se poate spune că imoralitatea sexuală și abandonul sunt temeiuri (permisiuni) pentru divorț. Mărturisirea, iertarea, împăcarea și reabilitarea sunt întotdeauna primii pași. Divorțul trebuie socotit un ultim mijloc la care să recurgi.

Există și alte motive pentru divorț în afară de cele pe care Biblia le menționează explicit? Poate că, însă nu speculăm cu privire la Cuvântul lui Dumnezeu. E foarte periculos să trecem dincolo de ceea ce spune Biblia (1 Corinteni 4.6). Cele mai frecvente motive suplimentare pe care oamenii le aduc în discuție sunt abuzul domestic (emoțional sau fizic), abuzul copiilor (emoțional, fizic sau sexual), dependența de pornografie, consumul de alcool/droguri, crime/întemnițare și gestionarea defectuoasă a finanțelor (cum ar fi printr-o dependență de jocurile de noroc). Niciunul dintre acestea nu poate fi numit un motiv biblic explicit pentru divorț.

Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că Dumnezeu nu ar aproba niciunul dintre aceste motive pentru divorț. De exemplu, nu ne putem imagina că Dumnezeu vrea ca o soție să rămână cu un soț care abuzează fizic de ea și/sau de copiii lor. Într-o astfel de situație, soția trebuie în mod sigur să se separe și să-i separe și pe copii de soțul abuziv. Dar chiar și într-o astfel de situație, un timp de separare, cu scopul pocăinței și al reabilitării trebuie să fie lucrul ideal, nu neapărat începerea imediată a procedurilor de divorț. Te rugăm să înțelegi că prin faptul că spunem că motivele anterioare nu sunt temeiuri biblice pentru divorț în mod sigur nu spunem că un om al cărui partener de căsnicie se implică în astfel de activități trebuie să rămână în acea situație. Dacă există vreun risc pentru tine sau pentru copii, separarea e un pas bun și potrivit.

Un alt fel în care să privim la această chestiune e să distingem între motivele biblice pentru divorț și motivele biblice pentru divorț și recăsătorire. Unii interpretează că cele două motive biblice pentru divorț menționate mai sus sunt singurele temeiuri pentru recăsătorire după divorț, însă permit divorțul fără recăsătorire în alte situații. Cu toate că e o interpretare plauzibilă, pare că se apropie prea mult de o presupunere cu privire la Cuvântul lui Dumnezeu.

Ca să sumarizăm, care sunt temeiurile biblice pentru divorț? Răspunsul este imoralitatea sexuală și abandonul. Mai sunt și alte motive pentru divorț pe lângă acestea două? Posibil. Trebuie divorțul tratat cu ușurință sau folosit ca întâi recurs? În mod sigur nu. Dumnezeu e în stare să schimbe și să reformeze orice om. Dumnezeu e în stare să vindece și să înnoiască orice căsnicie. Divorțul trebuie să aibă loc numai în împrejurări de păcat monstruos repetat și fără exprimarea pocăinței.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt motivele biblice pentru divorț?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries