settings icon
share icon
Întrebare

Este biblică ideea de Moment Kairos / Cerc Kairos?

Răspuns


Cercul Kairos, sau Cercul de învățare, este un instrument de învățare folosit de unele grupuri creștine și seculare pentru a evalua experiența și a promova dezvoltarea personală și schimbarea de durată. În context creștin, Cercul Kairos este conceput pentru a ajuta la ucenicie prin ghidarea unui individ sau a unui grup mic prin oportunități de a învăța lecții de viață.

Pornind de la un "Moment Kairos", în care se presupune că Dumnezeu a vorbit într-un fel sau altul, cursanții se concentrează asupra a șase lucruri: Observare, Reflecție, Discuție, Planificare, Responsabilitate și Acțiune. Primele trei elemente din ciclu (Observare, Reflecție și Discuție) sunt etichetate ca fiind pași de "pocăință". Ultimele trei elemente (Planificare, Responsabilitate și Acțiune) sunt considerate pași în "credință". Așadar, cercul Kairos este un mod de a desemna pocăința și credința ca răspuns la măsurile corective ale lui Dumnezeu. Cele două întrebări de bază la care trebuie să se răspundă sunt: "Ce încearcă Dumnezeu să-mi spună?" și "Cum voi răspunde?"

Cuvântul kairos înseamnă în greacă "oportunitate" sau "timp potrivit". Biblia folosește cuvântul kairos și sinonimele sale în mai multe locuri din Noul Testament (de exemplu, în Luca 19:44 și Fapte 24:25). Promotorii acestui instrument de ucenicizare indică prima predică consemnată a lui Isus, în Marcu 1:15, ca exemplu de "moment kairos": "S-a împlinit vremea şi Împărăţia lui Dumnezeu este aproape. Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie!" Atunci când poporul Israel a fost confruntat cu mesajul lui Isus care i-a schimbat viața, a avut ocazia (un moment kairos) și responsabilitatea de a răspunde în mod corespunzător. În mod similar, atunci când Isus i-a chemat pe Iacov și Ioan să-L urmeze, ei s-au aflat în fața unei decizii: vor lăsa totul și Îl vor urma pe Hristos sau vor rămâne cu plasele lor de pescuit?

Biblia nu vorbește despre un "cerc Kairos" sau un "moment Kairos". Aceștia sunt termeni creați de om. Cu toate acestea, conceptul de a căuta prezența lui Dumnezeu, de a învăța din experiență și de a aplica Cuvântul lui Dumnezeu este biblic. Cercul Kairos se trage din cunoașterea modului în care oamenii învață și din asigurarea că Dumnezeu vrea ca noi să creștem (Evrei 5:12).

Urmarea pașilor Cercului Kairos poate fi benefică, dacă ne face să ne concentrăm mai mult asupra Cuvântului lui Dumnezeu. Biblia ne spune să medităm asupra Cuvântului lui Dumnezeu (Psalmul 1) și să îl punem în practică (Iacov 1:22). De asemenea, ar trebui să învățăm lecții din evenimentele din viața noastră. După ce am ascultat o predică, de exemplu, este bine să reflectăm asupra mesajului, să discutăm cu cineva, să ne gândim la aplicații și apoi să acționăm în funcție de ceea ce am învățat. Același lucru este valabil și în cazul în care mergem într-o călătorie misionară, întâlnim o persoană în nevoie, avem un accident de mașină sau ne căutăm un loc de muncă.

Biblia promovează învățarea și ne poruncește să "creștem în harul și în cunoașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos" (2 Petru 3:18). Dacă urmarea Cercului Kairos ne poate ajuta să atingem acest obiectiv, atunci este utilă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este biblică ideea de Moment Kairos / Cerc Kairos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries