settings icon
share icon
Întrebare

Ce este moartea spirituală?

Răspuns


Moartea e o separare. Moartea fizică este separarea sufletului de trup. Moartea spirituală, care are o semnificație mai profundă, este separarea sufletului de Dumnezeu. În Genesa 2.17, Dumnezeu îi spune lui Adam că în ziua în care va mânca din fructul interzis „[va] muri negreșit”. Adam cade, însă moartea fizică nu are loc imediat; trebuie că Dumnezeu a avut un alt fel de moarte în gând – moartea spirituală. Această separare de Dumnezeu e exact ceea ce vedem în Genesa 3.8. Atunci când Adam și Eva au auzit vocea Domnului, ei „s-au ascuns de Fața Domnului Dumnezeu”. Părtășia a fost frântă. Erau morți din punct de vedere spiritual.

Un om fără Cristos e mort spiritual. În Efeseni 4.18, Pavel îl descrie ca fiind „străin de viața lui Dumnezeu”. (A fi separat de viață e același lucru cu a fi mort.) Omul natural, asemenea lui Adam care se ascundea în Grădină, e izolat de Dumnezeu. Atunci când ne naștem din nou, moartea spirituală e anulată. Înainte de mântuire, suntem morți (spiritual), însă Isus ne dă viața. „V-a adus la viață pe voi, care erați morți în greșelile și în păcatele voastre.” (Efeseni 2.1) „Pe voi, care erați morți în greșelile voastre și în firea voastră pământească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viață împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greșelile.” (Coloseni 2.13)

Pentru a ilustra acest lucru, gândește-te la învierea lui Lazăr de către Isus din Ioan 11. Lazăr cel mort fizic nu putea face nimic pentru el însuși. Nu răspundea la stimuli, nu era conștient de viața din jurul lui, nu avea niciun ajutor și nicio speranță – cu excepția ajutorului lui Cristos, care e „Învierea și Viața” (Ioan 11.25). La chemarea lui Cristos, Lazăr s-a umplut de viață și a răspuns în consecință. În același fel, și noi eram morți spiritual, incapabili să ne salvăm pe noi înșine, fără puterea de a percepe viața lui Dumnezeu – până când Isus ne-a chemat la Sine. El ne-a „însuflețit”; „nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui” (Tit 3.5).

Cartea Apocalipsa vorbește despre „moartea a doua”, care este o separate finală (și veșnică) de Dumnezeu. Numai cei care nu au experimentat niciodată viața nouă în Cristos vor avea parte de moartea a doua (Apocalipsa 2.11, 20.6, 21.8).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este moartea spirituală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries