settings icon
share icon
Întrebare

Cum a murit Iuda?

Răspuns


Moartea lui Iuda Iscarioteanul a fost un suicid comis după ce a fost cuprins de remușcare (dar nu de pocăință) pentru faptul că L-a trădat pe Isus. Matei și Luca (în cartea Faptele Apostolilor) menționează amândoi unele detalii despre moartea lui Iuda, și împăcarea detaliilor celor două relatări întâmpină câteva dificultăți.

Matei spune că Iuda a murit prin spânzurare. Iată relatarea din Evanghelia după Matei: „Iuda a aruncat arginții în Templu și s-a dus de s-a spânzurat. Preoții cei mai de seamă au strâns arginții și au zis: «Nu este îngăduit să-i punem în vistieria Templului, fiindcă sunt preț de sânge.» Și după ce s-au sfătuit, au cumpărat cu banii aceia «Țarina olarului», ca loc pentru îngroparea străinilor. Iată de ce țarina aceea a fost numită până în ziua de azi: «Țarina sângelui».” (Matei 27.5-8)

Luca spune că Iuda a căzut într-un ogor și că trupul său a plesnit. Iată relatarea din Faptele Apostolilor: „Omul acesta a dobândit un ogor cu plata nelegiuirii lui, a căzut cu capul în jos, a plesnit în două prin mijloc și i s-au vărsat toate măruntaiele. Lucrul acesta a ajuns așa de cunoscut de toți locuitorii din Ierusalim, încât ogorul acela a fost numit în limba lor: «Acheldama», adică: «Ogorul sângelui».” (Faptele Apostolilor 1.18-19)

Care dintre cele două relatări este cea corectă? A murit Iuda prin spânzurare sau a murit prin cădere? Sau sunt ambele adevărate? O întrebare care are legătură cu acest lucru este: A cumpărat Iuda ogorul sau l-au cumpărat preoții?

Privitor la felul în care a murit Iuda, iată cum pot fi împăcate în mod simplu aceste fapte: Iuda s-a spânzurat în Țarina olarului (Matei 27.5), și în acest fel a murit. Apoi, după ce trupul său a început să se descompună și să se umfle, ramura copacului pe care a folosit-o s-a rupt, și trupul său a căzut, plesnind în Țarina olarului (Faptele Apostolilor 1.18-19). E de observat că Luca nu spune că Iuda a murit din cauza căderii, ci numai că trupul său a căzut. Pasajul din Faptele Apostolilor presupune spânzurarea lui Iuda, de vreme ce un om care cade într-un ogor în mod normal nu plesnește. Numai descompunerea și căderea de la înălțime pot cauza acest lucru. Așadar Matei menționează cauza reală a morții, iar Luca se concentrează mai mult asupra ororii legate de acest fapt.

Referitor la cine a plătit pentru ogor, sunt două moduri posibile de reconciliere a faptelor: 1) Lui Iuda i-au fost promiși cei treizeci de arginți cu câteva zile înainte de arestarea lui Isus (Marcu 14.11). La un moment dat în timpul zilelor care s-au scurs până la trădarea lui Isus, Iuda a aranjat lucrurile ca să cumpere un ogor, deși banii nu fuseseră încă transferați. După ce fapta a fost săvârșită, Iuda a fost plătit, dar atunci el le-a întors banii preoților celor mai de seamă. Preoții, care au considerat că banii sunt preț de sânge, au finalizat tranzacția începută de Iuda și au cumpărat ogorul. 2) Când Iuda a aruncat cei treizeci de arginți, preoții au luat banii și i-au folosit ca să cumpere Țarina olarului (Matei 27.7). Probabil că Iuda nu a cumpărat personal ogorul, ci a făcut disponibili banii pentru tranzacție, și de aceea s-a putut spune despre el că a fost cumpărătorul.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum a murit Iuda?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries