settings icon
share icon
Întrebare

Ce este moartea a doua?

Răspuns


Moartea a doua este menționată în mai multe ocazii în cartea Apocalipsa și e sinonimă cu iazul de foc. Este o „moarte” prin faptul că este o separare de Dumnezeu, Dătătorul vieții. E numită „a doua” pentru că urmează după moartea fizică.

Apocalipsa 21.8 explică moartea a doua în cele mai multe detalii: „Dar cât despre fricoși, necredincioși, scârboși, ucigași, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli și toți mincinoșii, partea lor este în iazul care arde cu foc și cu pucioasă, adică moartea a doua.”

Alte trei locuri din Apocalipsa menționează și ele moartea a doua. Primul este Apocalipsa 2.11: „Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul: «Cel ce va birui nicidecum nu va fi vătămat de a doua moarte.»” În aceste verset, Isus promite că credincioșii („biruitorii”, vezi 1 Ioan 5.4) nu vor experimenta iazul de foc. Moartea a doua e exclusiv pentru cei care L-au respins pe Cristos. Nu e un loc de care credincioșii în Cristos să se teamă.

Apocalipsa 20.6 vorbește despre moartea a doua în raport cu o perioadă viitoare numită Mileniu: „Fericiți și sfinți sunt cei ce au parte de întâia înviere! Asupra lor a doua moarte n-are nicio putere; ci vor fi preoți ai lui Dumnezeu și ai lui Cristos și vor împărăți cu El o mie de ani.” Acest verset notează trei lucruri importante. Primul, cei care mor pentru credința lor în Isus în timpul Necazului cel Mare vor fi mai târziu înviați pentru a intra în Mileniu și să trăiască împreună cu El. În al doilea rând, acești martiri vor scăpa de iazul de foc sau moartea a doua. În al treilea rând, vor domni împreună cu Cristos.

Moartea a doua e menționată și în Apocalipsa 20.14-15: „Și Moartea și Locuința morților au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieții a fost aruncat în iazul de foc.” La sfârșitul timpului, chiar și moartea și Locuința morților (Hadesul) vor fi aruncate în iazul de foc. Pe lângă aceasta, fiecare persoană care nu este inclusă în cartea vieții va fi aruncată în iazul de foc. Această condiție va fi una finală. Destinația va fi permanentă.

Pe scurt, moartea a doua e o referire la iazul de foc unde cei care sunt separați de Dumnezeu prin păcatul lor vor locui pentru eternitate. Această judecată a fost consemnată în Scriptură ca o avertizare pentru cei necredincioși, să caute mântuirea pe care o dă Isus Cristos. Judecata care va veni trebuie să-i provoace, de asemenea, pe creștini să își împărtășească credința. E o deosebire imensă între destinația finală a celor care Îl cunosc pe Cristos și a celor care nu Îl cunosc.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este moartea a doua?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries