settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau moabiții?

Răspuns


Moabiții erau un popor care provenea din Moab, fiul lui Lot, născut dintr-un raport incestuos cu fiica lui mai mare (Genesa 19.37). Din Țoar, leagănul acestui neam de oameni, în marginea de sud a Mării Moarte, ei s-au extins treptat în regiunea din estul Iordanului. Cu puțin timp înainte de Exod, războinicii amoriți au trecut Iordanul sub Sihon, împăratul lor, și i-au alungat pe moabiți din regiunea dintre valea râului Arnon și pârâul Iaboc, și au ocupat-o, făcând din Hesbon capitala lor. Moabiții au fost prin urmare limitați la teritoriul din sudul văii Arnonului (Numeri 21.26-30).

În timpul Exodului, israeliții nu au trecut prin Moab, ci prin „pustiu” către est, în cele din urmă ajungând în țară în nordul Arnonului. Moabiții s-au alarmat, și împăratul lor Balac a căutat ajutor la madianiți (Numeri 22.2-4). Aceasta a fost ocazia în care a avut loc vizita lui Balaam la Balac (Numeri 22.2-6)

În șesurile Moabului, care erau în posesiunea amoriților, copiii lui Israel au avut ultimul loc de campare înainte să intre în țara Canaan (Numeri 22.1, Iosua 13.32). De pe vârful Pisga, Moise, cel mai mare dintre profeți, a privit Țara Promisă; aici, pe muntele Nebo, a murit o moarte solitară, și aici în vale, față în față cu Bet-Peor, a fost îngropat (Deuteronomul 34.5-6).

O piatră de bazalt cu inscripția împăratului Meșa a fost descoperită la Dibon de Klein, un misionar german la Ierusalim, în anul 1868, constând din treizeci și patru de rânduri scrise în caractere iudeo-feniciene. Piatra a fost așezată de Meșa în jurul anului 900 î.Cr., ca o consemnare și un memorial al victoriilor sale. E consemnat războiul lui Meșa cu Omri, clădirile lui publice și războaiele împotriva lui Horonaim. Inscripția aceasta suplimentează și coroborează istoria împăratului Meșa consemnată în 2 Împărați 3.4-27. Este cea mai veche inscripție scrisă cu caractere alfabetice și, pe lângă valoarea sa în domeniul antichităților ebraice, e de o mare importanță lingvistică.

Poate că personajul biblic cel mai semnificativ care a venit din Moab a fost Rut, care era o femeie „moabită”, dar genetic era legată de Israel prin Lot, nepotul lui Avraam (Rut 1.4, Genesa 11.31, 19.37). Rut e un exemplu pentru felul în care Dumnezeu poate schimba o viață și să o ducă într-o direcție rânduită mai dinainte de El, și Îl vedem pe Dumnezeu ducându-Și la îndeplinire planul Lui perfect în viața lui Rut, așa cum face cu toți copiii Săi (Romani 8.28). Deși a venit dintr-un cadru păgân din Moab, odată ce L-a întâlnit pe Dumnezeul lui Israel, Rut a devenit o mărturie vie pentru El prin credință. Rut, Moabita, este una dintre puținele femei menționate în genealogia lui Isus Cristos (Matei 1.5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau moabiții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries